Personer som saknar uppehållstillstånd kan omfattas av lönegaranti

Personer som vistas illegalt i EU-länder kan omfattas av arbetsrättsliga regler om lönegaranti. Det slår EU-domstolen fast i ett nytt avgörande

EU-domstolens avgörande gäller en turkisk medborgare som hade bott i Nederländerna i nitton år när han 2007 nekades förlängt uppehållstillstånd. Han fortsatte trots det att arbeta i landet, men sades upp en tid senare i och med att hans arbetsgivare gick i konkurs.

Mannen ansökte därefter om statlig lönegaranti, rapporterar Stockholms universitet i sitt arbetsrättsliga nyhetsbrev. Rättsläget var dock något oklart; han omfattades inte av nederländsk arbetslöshetslagstiftning eftersom han inte hade laglig rätt att bo och arbeta i landet men samtidigt var han enligt civilrättsligt regelverk att betrakta som arbetstagare med rätt till lön för det arbete han utfört.

Den nederländska centrala överklagandenämnden begärde därefter ett förhandsavgörande från EU-domstolen för att klarlägga huruvida en anställd som är medborgare i ett tredje land kan nekas rätt till utestående lön med hänvisning till att personen uppehåller sig illegalt i landet.

Domstolen menade att det skulle strida mot det så kallade lönegarantidirektivets (direktivet om skydd för arbetstagare vid arbetsgivarens insolvens) sociala mål att inte inkludera personer som enligt den nationella civilrätten var att betrakta som arbetstagare.

Ebba Wigerström/Niklas Kristoffersson

Foto: Peter Hoelstad / TT

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*