24 september, 2014

Oskyldigt dömda för våldtäkt får 292 miljoner

Fem män får tillsammans motsvarande cirka 292 miljoner kronor efter att ha nått en förlikning med New York City i ett uppmärksammat fall i USA. Männen dömdes för att ha våldtagit och misshandlat en ung kvinna år 1989 – men friades år 2002 efter att en annan gärningsman kunnat knytas till brottet genom DNA.

En federal domare har godkänt förlikningen mellan New York City och fem män som felaktigt dömts för en våldtäkt och misshandel som ägde rum år 1989, rapporterar bland andra brittiska Guardian. Överenskommelsen innebär att männen, som omnämnts som ”Central Park Five”, får ungefär en miljon dollar vardera för varje år de spenderande i fängelse som felaktigt dömda. Sammanlagt handlar det om 41 miljoner dollar.

Den äldste av dem, som var 16 år då överfallet ägde rum, får nu drygt tolv miljoner dollar. Han spenderade 13 år i fängelse. De fyra övriga männen spenderade ungefär sju år i fängelse. De var mellan 14 och 15 år vid tidpunkten för brottet och får genom förlikningen drygt sju miljoner dollar vardera.

Men överenskommelsen innebär inte att New York City erkänner att några fel begåtts, rapporterar New York Times. Istället hävdas att varken polis eller åklagare agerat felaktigt i samband med fallet.

Männen dömdes för den brutala våldtäkten och misshandeln av en 28-årig kvinna år 1989. Kvinnan överfölls i Central Park i New York och ådrog sig så svåra skador att det var osäkert om hon skulle överleva attacken. Hon hittades med krossad skalle och hennes kropp hade dränerats på en stor mängd blod. Efter överfallet låg hon i koma i tolv dagar. Hon minns ingenting av attacken.

Vid tidpunkten för brottet var motsättningarna mellan olika grupper stora och New York beskrevs som en laglös stad. Att ett gäng svarta och latinamerikanska unga män anklagades för överfallet på en ung vit kvinna spädde på motsättningarna ytterligare och sades bevisa att brottsligheten i staden hade eskalerat utom kontroll.

De fem männen greps snabbt efter överfallet – och erkände brottet. De har senare uppgett att anledningen till att de erkände var starka påtryckningar från polisen och utmattning efter att ha utsatts för långa pressande förhör. Senare tog männen tillbaka erkännandena men då var det för sent. En domare ansåg att deras berättelser kunde användas som bevisning.

De fällande domarna mot männen grundade sig också till stor del på de uppgifter de lämnat, trots att dessa uppges vara motsägelsefulla och trots att ingen DNA-bevisning kunde knyta de fem till brottet. Det dröjde sedan ända till år 2002 innan de fällande domarna upphävdes. En serievåldtäktsman och mördare erkände överfallet på kvinnan och kunde knytas till brottet genom DNA-bevisning.

De fem männen har hela tiden hållit fast vid att de var oskyldiga. I stämningen mot staden har de hävdat att domarna mot dem hade rasistiska förtecken och att deras erkännanden var framtvingade. En av männens advokater, Jonathan C. Moore, sade enligt New York Times att medan förlikningen bringade visst mått av rättvisa kunde inga pengar kompensera dem för vad de och deras familjer gått igenom.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Då fallet bygger på amerikansk rätt är det viktigt att tänka på att inte jämföra skadeståndsbeloppen med svensk rätt.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se