Olagligt lotteri på pizzeria

En pizzabagare som utan tillstånd från Lotteriinspektionen anordnade lotteri i en pizzeria genom att tillhandahålla gratis nätverk och pekdatorer samt förmedla insatser och vinster till deltagande och dömdes till brott mot lotterilagen.

Lotteriinspektionen genomförde en kontroll på en pizzeria i Eskilstuna i slutet av 2016 och upptäckte att det fanns en pekdator där en webbplatsen och spelsida var öppen. Polisen följde därefter upp kontrollen genom ett tillslag och fann fyra stycken datorer som var uppställda i ett särskilt utrymme i pizzerian. Därtill fann polisen en laptop i lokalen som var uppkopplad mot pekdatorerna så att det gick att spela hasardspel på pekdatorerna.

Begreppet att anordna ett lotteri definieras i lotterilagen genom att det vidtas ett antal åtgärder för att främja lotteriet, och enligt tingsrätten i det aktuella målet kan detta bestå av att marknadsföra lotteriet, fysiskt tillhandahålla lotteriet, ta emot och förmedla insatser, betala ut och förmedla vinster samt att hantera utrustningen. Det är den som organiserar och har det bestämmande inflytandet av lotteriet samt gör lotteriet tillgängligt för deltagare som är anordnare av lotteriet.

I det aktuella målet hade flera kunder vittnat om att de hade betalat pizzabagaren för att spela på datorerna men pizzabagaren själv erkände enbart att han tillhandahållit gratis nätverk i pizzerian och hade pekdatorer i pizzerians lokaler. Tingsrätten ansåg dock att pizzabagaren hade anordnat lotteri i form av spel på elektronisk utrustning för allmänheten och då han saknade tillstånd för detta hade anordnandet av lotteri skett olovligt och han dömdes för brott mot lotterilagen till 50 dagsböter.

Pizzabagaren överklagade domen till hovrätten som i likhet med tingsrätten ansåg att pizzabagaren skulle betraktas som anordnare av lotteriet. Det var genom tillhandahållandet av gratis nätverk och datorer som pizzabagaren gjort det möjligt för besökare att spela spel på en webbsida och att spelet på så sätt gjorts tillgängligt för allmänheten. Hovrätten menar dessutom i likhet med tingsrätten att det var bevisat att han tagit emot och förmedlat betalning för insatser via program på sin dator och även betalat ut vinster. Hovrätten klargör att det var anordnandet av spelet som var länken mellan spelaren och anordnaren, inte internetuppkopplingen som pizzabagaren tillhandahöll.

___________________________________

Författare: Josefine Petersen, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Målnr:  Svea hovrätt B 11109-18

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

 

 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*