En ogift kvinna upptäckte att hon av Skatteverket hade folkbokförts som gift när hon skulle ansöka om underhållstöd. Kvinnan, som uppger att det är hennes syster som gift sig i hennes namn, tog strid mot Skatteverket och lyckades till slut vinna i kammarrätten. Nu tvingas Skatteverket radera uppgifterna om att kvinnan skulle vara gift ur folkbokföringen.
Det var när en ogift kvinna skulle ansöka om underhållsstöd som hon upptäckte att hon var folkbokförd som gift. Någon hade stulit kvinnans id-kort och gift sig i Turkiet. Sedan hade det turkiska vigselintyget insänts via Sveriges ambassad i Turkiet till Skatteverket som sedan folkbokfört kvinnan som gift.
Kvinnan gjorde en polisanmälan för dels stölden av id-kortet, dels urkundsförfalskning på grund av att någon skrivit hennes signatur på vigselintyget. Sedan begärde kvinnan att Skatteverket skulle ändra hennes civilstånd från gift till ogift.
Skatteverket avslog dock kvinnans begäran och strax därpå överklagade kvinnan Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm.
Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att kraven för att rättelse av uppgifter i folkbokföringen ska kunna ske är hårda. Det räcker inte att någon lägger fram en uppgift som framstår som sannolik – en förutsättning är att det ska vara ”klarlagt” att den äldre uppgiften är felaktig. Även om kvinnans uppgift kanske var sannolik anser inte förvaltningsrätten att denna är klarlagd och avslår därför kvinnans yrkande.
Kvinnan överklagade till kammarrätten som i sin dom gör en grundlig bedömning av omständigheterna i fallet. Kammarrätten konstaterar att Skatteverket vid registreringen av kvinnans civilstånd gjort en noggrann prövning enligt konstens alla regler. Dock är kammarrättens bedömning att bilden på vigselintyget inte föreställer kvinnan och att signaturen inte tycks vara äkta. Enligt kvinnan är det hennes syster på bilden. Utöver detta tar kammarrätten hänsyn till ett närvarointyg från kvinnans dåvarande skola där det framgår att kvinnan var på sin skola i Sverige – och inte i Turkiet – när vigseln uppges ha ägt rum. Då Skatteverket har tappat bort handlingarna som låg till grund för registreringen noterar kammarrätten att beviskraven inte bör vara lika hårda.
Med dessa bedömningar i ryggen beslutar kammarrätten att Skatteverket ska ändra kvinnans civilstånd från gift till ogift.
Vad innebär detta i praktiken?
- Om felaktiga uppgifter förekommer om en i folkbokföringen kan dessa ändras av Skatteverket på begäran. Dock ställs höga beviskrav på den enskilde i dessa mål, även om kammarrätten i detta fall tycks ha lättat på dem en aning då Skatteverket hade tappat bort ett antal viktiga handlingar.
Foto: Martina Holmberg/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Simon Mellin
simon.mellin@alltomjuridik.se