2 mars, 2015

Polisen börjar använda drönare

Polisen köper in tre-fyra drönare för att testa lämpliga användningsområden. Det rapporterar TT.

Drönare är namnet på de mindre obemannade flygmaskiner som blivit populära de senaste åren.

Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingscentrum i Stockholm, säger till TT att det finns ett brett intresse för drönare inom myndigheten.

– Kriminaltekniker vill ta översiktsbilder, man kan använda dem till spaningsverksamhet till viss del och även i så kallad insatsverksamhet – i stället för att skicka in en person i farligt område så skickar man in en sådan här, säger Engström.

Han säger även att drönare kan bli aktuella vid demonstrationer för att kunna skapa sig en överblick.

Drönarna kommer att finnas hos en central grupp och ska testas över hela landet. Arbetet väntas komma igång till sommaren.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Polisens insatser måste vara noga reglerat i lag. Detta innebär att polisen bara får använda drönarna inom ramen för sina lagstadgade polisbefogenheter. Lika väl som att det krävs åklagarbeslut för viss typ av telefonavlyssning och andra integritetskränkande spaningsåtgärder kommer polisen inte i och med detta få lov att använda drönarna hur som helst.
  • Om du som privatperson ska använda en drönare utrustad med exempelvis en kamera kan du behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Läs mer om tillstånden här >>>

 

 

Foto: Jeff Chiu/TT

 

Nils.

Nils Ivars/Jaqueline Balcer Bednarska

nils.ivars@alltomjuridik.se