Ny lag om skattetillägg – får inte leda till mildare straff

Regeringen arbetar med en lösning på problemet med dubbelbestraffning när det gäller skattetillägg och brottspåföljd.

Högsta domstolen uttalade i juni år 2013 att den som har lämnat oriktiga skatteuppgifter och därför betalat skattetillägg inte därefter får åtalas och dömas för skattebrott – vilket tidigare har varit brukligt i Sverige. Detta strider nämligen mot Europakonventionens och EU-stadgans regler om rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott.

Regeringen tillsatte därefter en utredning som har föreslagit att domstolen, och inte Skatteverket, ska besluta om skattetillägg samt när det är aktuellt med åtal för skattebrott.

Justitieutskottet anser att de förändrade reglerna inte får innebära att straffnivån som helhet blir lägre än den har varit tidigare. Enligt utskottet är det därför viktigt att lagförslaget inte innebär mildare påföljder än tidigare. Denna ståndpunkt har uttalats i dagarna under arbetet med lagförslaget.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Arbetet med ett lagförslag pågår nu och uttalanden från justitieutskottet kommer att påverka det slutgiltiga förslaget.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*