Nu får telefonförsäljaren ringa din mobiltelefon

Det är fritt fram att jaga nya kunder genom att ringa deras mobiltelefoner. Det slår Marknadsdomstolen fast, men påpekar att även mobiler numera kan “spärras” för säljsamtal i det så kallade NIX-registret.

Konsumentombudsmannen har förlorat i rättegången mot ett energibolag. Enligt Konsumentombudsmannen, KO, vill 96 procent av konsumenterna inte bli uppringda av företag där man inte redan är kund och KO tycker därför att det är olyckligt att inte heller mobiler längre är “fredade”.

– Den nya domen ökar betydelsen av att man nixar sin mobiltelefon om man inte vill bli kontaktad av säljare, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör.

Bakgrunden är att KO stämde ett energibolag som marknadsfört sina produkter till konsumenter genom att ringa säljsamtal till deras mobiltelefoner.

“Borde aktivt säga ja”
KO ville att Marknadsdomstolen skulle förbjuda bolaget att kontakta konsumenter via mobilen om det inte finns ett etablerat kundförhållande mellan bolaget och konsumenten eller om konsumenten aktivt sagt ja till att bli kontaktad. Enligt KO stred marknadsföringen mot god marknadsföringssed.

Marknadsdomstolen konstaterar att det sedan februari 2014 är möjligt att registrera också mobiltelefonnummer i spärrtjänsten NIX-registret. Branschpraxis har därför ändrats så att det är numera är tillåtet att ringa till konsumenternas mobiler om dessa inte har registrerats.

Samma som vid fast telefoni
Marknadsdomstolen pekar också på att många konsumenter idag inte har någon fast telefon utan bara mobiltelefon.

Marknadsdomstolen skriver i sina domskäl:

“Med hänsyn till den utveckling som ägt rum kan det enligt Marknadsdomstolens mening hållas för visst att de konsumenter som använder mobiltelefon, i samma utsträckning som vid fast telefoni, också kan ta ställning till om de vill ta del av en marknadsföring efter påringning till mobiltelefon och, i så fall, om de kan fatta ett välgrundat affärsbeslut i den situation de befinner sig.” 

Marknadsdomstolen slår därför fast att marknadsföringen är förenlig med god marknadsföringssed och KO:s talan lämnas utan bifall.

Vad innebär detta i praktiken?

  • I och med domen kan företag och organisationer ringa dig på din mobiltelefon i försäljningssyfte, trots att du inte redan har en kundrelation till företaget. Om du vill undvika detta kan du registrera dig i det så kallade NIX-registret.

 

Foto: Erika Oldberg/TT

Nils.

Nils Ivars/Jaqueline Balcer Bednarska

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*