Nekas tillstånd att hålla 150 duvor på villatomt

En man som ansökt om tillstånd att hålla 150 duvor på sin villatomt i centrala Motala får nu nej även i Mark- och miljööverdomstolen. Verksamheten är olämpligt lokaliserad, menar rätten. 

Plan- och miljönämnden i Motala kommun beslutade i april år 2012 dels att neka en man tillstånd att hålla 150 duvor på en viss fastighet i kommunen, dels att förbjuda honom att hålla duvor där efter juni år 2012.

Fastigheten ligger i ett villaområde i centrala Motala, och avståndet mellan duvslagen och tomtgräns mäter mellan en och en halv och elva meter. Grannarna har klagat på bland annat lukt, ljud och duvträck och nämnden fann att platsen inte var lämplig för duvhållning.

Mannen överklagade beslutet till länsstyrelsen, som dock fann att nämnden hade fog för sin bedömning att verksamheten förorsakar olägenheter för människors hälsa. Mannen överklagade då, utan framgång, till mark- och miljödomstolen (som dock flyttade fram datumet för när beslutet skulle börja gälla).

Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, instämmer nu med länsstyrelsens bedömning att verksamheten är olämpligt lokaliserad. Tillstånd till den ansökta verksamheten kan därför inte ges.

Det står dock mannen fritt att komma in med en ny ansökan avseende tillstånd att hålla ett färre antal duvor.

För att göra det möjligt för mannen att ansöka om tillstånd till en mer begränsad duvhållning flyttar MÖD fram tiden inom vilken föreläggandet ska ha följts, till den 31 december år 2014.

Vad innebär detta i praktiken?

  • För vissa djur behöver du tillstånd av kommunen. Mer om detta kan du läsa om hos Jordbruksverket >>>

 

Foto: TT

Johanna Haddäng/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*