Misstänkta trippelmördarna nekades advokat

Efter trippelmordet i Uddevala har nu två bröder, födda 1992 och 1993, anhållits. Misstankegraden är av den högre graden. Men när förhören skulle inledas nekades de använda den advokat de begärt. Advokaten ansågs jävig, rapporterar DN.

Advokaten hade redan uttalat sig för den yngre broderns räkning när beskedet kom. Domstolen accepterar honom inte som försvarare. Orsaken? Han anses jävig.

Advokaten har tidigare agerat försvarare åt ett utav mordoffren och ansågs därför inte lämpad att ta sig an uppdraget. Istället förordnade domstolen en annan advokat som offentlig försvarare.

Hur fungerar valet av advokat? Hur fungerar jävsregeln?

  • Vid allvarliga brott är du alltid garanterad en offentlig försvarare. Vid mindre allvarliga brott kan du få offentlig försvarare bara om det finns särskilda skäl till det. Normalt utses inte en offentlig försvarare om brottet är sådant att straffet brukar bli böter, till exempel vid trafikmål.
  • Staten bekostar försvararen. Det anses vara en grundläggande rättighet att den misstänkte ska ha rätt till ett försvar, utan att själv behöva bekosta detta. Om du däremot döms riskerar du att få betala åtminstone en del av din ombudskostnad.
  • Den misstänkte kan själv begära att en viss person ska försvara honom eller henne. Men det är ytterst upp till domstolen att godta försvararen. I det här fallet ansågs advokaten som de misstänkta bröderna begärt vara jävig. Då kan domstolen själv utse en advokat som offentlig försvarare.
  • Ofta räcker det med att advokaten i fråga har företrätt motparten (i brottmål: målsägande), eller någon närstående till denne, för att jäv ska anses föreligga. I regel väljer dock advokater att tacka nej till uppdrag där de skulle kunna riskera jäv. Det är av den här anledningen advokatbyråer som är inriktade på brottmål i regel inte kan bli för stora, eftersom advokaterna inom byrån då skulle “jäva ut varandra” och inte kunna ta på sig olika uppdrag, eftersom någon annan på byrån redan företräder en annan part i målet.

 

Källa: Dagens Nyheter
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nils.

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*