Nekades praktikplats – får 80 000 kr i ersättning

DO har ingått en förlikning med ett företag i Trollhättan som nekade en gymnasieelev att göra praktik vid företaget eftersom han är född i Irak. Företaget medger att agerandet har varit fråga om diskriminering och betalar nu 80 000 kronor i ersättning till pojken.

Det handlar om ett företag i Trollhättan som bland annat tillverkar komponenter till flygplansmotorer.

I samarbete med en gymnasieskola i Trollhättan har företaget erbjudit ett gymnasieprogram där en väsentlig del av utbildningen skulle bestå av praktik på företaget och äga rum i företagets lokaler.

16-åringen var antagen till programmet, men strax efter höstterminens upprop fick pojken beskedet att han inte fick göra praktiken eftersom han är född i Irak.

Företaget hänvisade till att de måste följa nationella och internationella regelverk för exportkontroll, och att det var ett amerikanskt regelverk som hindrade dem att låta pojken genomföra praktiken.

Nu har DO och företaget ingått en förlikning som innebär att pojken får 
80 000 kronor i ersättning.

Företaget medger också att det var diskriminering som har samband med pojkens etniska tillhörighet, och har uppgett att de har vidtagit åtgärder för att säkerställa att det inträffade inte kommer att upprepas.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är tillåtet att neka någon anställning/praktik för vilken anledning som helst – förutsatt att den anledningen inte kan kopplas till de olika diskrimineringsgrunderna. Att som arbetsgivare diskriminera någon kan ge ödesdigra konsekvenser, även om agerandet inte var medvetet.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*