14 maj, 2015

Nästan sex års fängelse för bluffakturor

Hovrätten skärper straffet för de inblandade i ett bluffbolag som lurade till sig över fyra miljoner kronor genom bluffakturor som skickades till småföretagare. De tre huvudmännen döms för bland annat grovt bedrägeri till fängelse – som minst fyra år och tre månader och som mest fem år och nio månader. Dessutom höjs skadestånden.

– Jag tycker att domen skickar viktiga signaler ut i samhället att den här typen av verksamhet utgör grov och organiserad brottslighet, vilket leder till långa fängelsestraff. Det är också en upprättelse för alla de målsägande, som blivit lurade men inte fick skadestånd i tingsrätten, säger kammaråklagare Anna Palmqvist, vid Malmö åklagarkammare.

501 fall för 4,3 miljoner
De tre huvudpersonerna stod åtalade för bland annat grovt bedrägeri. De döms för sammanlagt 501 fall av fullbordade grova bedrägerier till ett värde av 4,3 miljoner kronor.

Bedrägerierna har bestått i att de tilltalade ringt upp ”kunder” och krävt dem på pengar för avtal som de aldrig ingått.

Förutom de tre huvudmännen döms också fem personer som arbetat som säljare i företaget för grovt bedrägeri.  Hovrätten anser att de ”agerat tillsammans och i samförstånd” och därför kan dömas som medgärningsmän.

”Hänsynslöst”
Tingsrätten friade flera av säljarna men hovrätten gör alltså en annan bedömning.

I domen skriver hovrätten att ”brottsligheten har utövats i en organiserad form, skett systematiskt och föregåtts av planering. Den har präglats av hänsynslöshet och förslagenhet”.

 

Foto: Janerik Henriksson / TT

Ebba Wigerström/Dagens Juridik

Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se