Misstänkt insiderhandel gav miljon i vinst

En man med en central befattning vid bolaget Getinge åtalas för insiderbrott. Enligt åklagaren har mannen handlat med insiderinformation för att tillskansa sig en vinst på närmare en miljon kronor.

Informationen som mannen hade tillgång till genom sin position i bolaget rörde ett företagsförvärv som Getinge planerade, samt två vinstvarningar från bolaget om preliminära resultat för år 2012 och första kvartalet år 2014.

Bland annat ska mannen ha köpt aktier i ett bolag noterat på New York-börsen som Getinge varit intresserade av att förvärva.

– Några dagar innan det att Getinge pratade med det amerikanska bolaget om förvärvsavsikten, köpte mannen 1 000 aktier i bolaget för 200 000 kronor, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Mannen ska också ha handlat med andra finansiella instrument i syfte att gardera sig i det fall aktien skulle falla.

– Han har inte bara handlat med aktier utan även med säljwarranter, ett värdepapper som ger innehavaren rätten att sälja till bestämt pris, före eller vid en bestämd tidpunkt, förklarar Jan Leopoldson.

– Han har också handlat med en Mini short, en produkt som spekulerar i nedgång av aktien med kraftig hävstångseffekt. Avsikten är att få högsta möjliga utväxling i det fall kursen på Getingeaktien skulle falla.

Till följd av vinstvarningarna föll kursen på Getingeaktien, enligt åklagaren. Vinsten av mannens handel uppgick till 935 000 kronor. Han nekar dock till brott.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Mer om insiderhandel och gällande regler finns att läsa på Finansinspektionens, FI:s, hemsida >>> 

 

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Foto: Michael Probst/TT

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*