Miljardrullning med momspengar sedan härvan kring tryckerireglerna

Debatten kring tryckerimomsen har tagit en ny vändning sedan tryckerierna nu erbjuder förläggare att låna pengar för att kunna betala Skatteverket. Advokaten och före detta hovrättspresidenten Bertil Hübinette anser dock att det är tryckeriernas uppgift att betala tillbaka mervärdesskatten, rapporterar Resumé.

– Varje företag får ta ställning till det självt, men jag menar att tryckeriernas uppgift är att betala tillbaka mervärdesskatten och inte låna ut pengar, säger Bertil Hübinette till branschtidningen Resumé.

Bertil Hübinette har anlitats av Sveriges Tidskrifter för att svara på medlemmarnas frågor kring tryckerimomsen. Hans råd är att tryckerikunderna ska göra vad de kan för att få tillbaka pengar från tryckerierna och samtidigt begära anstånd med betalning från Skatteverket.

Konsekvensen av en dom från EU-domstolen 2010 blev att tryckerimomsen i Sverige sänktes retroaktivt – från 25 procent till 6 procent.

Skatteverket hade dock under flera års tid redan tagit 25 procent moms från tryckerierna. Tryckerierna har därför krävt tillbaka över fem miljarder kronor från staten och Skatteverket har hittills betalat ut cirka tre miljarder kronor till tryckerierna.

Men för tryckeriernas kunder – mestadels företag inom tidnings- och förlagsbranschen – har detta samtidigt inneburit att man har fått för stora avdrag för moms på dessa tjänster. Det rör sig om 1,7 miljarder kronor som Skatteverket nu begär in från tidskrifts- och bokförläggarna.

I riksdagen har det debatterats om det kan anses oskäligt av Skatteverket att kräva efterhand kräva in en högre moms av dessa företag.

Enligt domstolen är Skatteverkets krav dock inte oskäligt eftersom företagen i sin tur kan kräva tillbaka den efterhandsdebiterade momsen av tryckerierna. Men också det kan ifrågasättas, eftersom det står tryckerierna fritt att göra som de vill med den saken, enligt kritikerna.

Situationen har lett till att många tryckerikunders verksamheter är hotade om de måste betala denna mellanskillnad till Skatteverket.

Branschtidningen Resumé rapporterar nu att medlemmar i Sveriges Tidskrifter fått ”erbjudanden” från olika tryckerier om att istället låna pengar till skattebetalningen av den så kallade tryckerimomsen.

Ett lån innebär att tryckerikunden avsäger sig sitt krav mot tryckeriet och blir satt under “förmyndarskap” i skatteprocesserna. Dessutom ska tryckeriet ha tillbaka lånet i slutändan, oavsett hur skatteprocesserna slutar – någonting som Bertil Hübinette är kritisk till.

Vad innebär detta i praktiken?

 

Foto: TT

Vanja Eriksson/Ebba Wigerström

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*