Man vinner p-botstvist – p-bolag saknade avtal

Om man som bilist har parkerat på privat mark måste det finnas ett avtal mellan markägaren och parkeringsbolaget som utfärdar kontrollavgifter (”p-böter”) om att parkeringsbolaget har rätt att utfärda sådana avgifter – annars blir kontrollavgifterna ogiltiga. Nu tvingas Stockholms Stads Parkerings AB att återbetala en utfärdad kontrollavgift till en man för att de inte kunde visa att ett sådant uppdragsavtal fanns.

Det var under hösten 2015 som en man från Beckomberga, väster om Stockholm parkerade sin bil bredvid gatan, ett stenkast bort från sin bostad. Mannen var borta från bilen i sex minuter men hade under tiden han varit borta påförts en kontrollavgift på 650 kronor av Stockholms Stads Parkerings AB.

Området där mannen ställde sig låg på privat mark som tillhörde Riksbyggen. Det fanns även skyltar på platsen som visade att det rådde parkeringsförbud på området.

Mannen betalade först kontrollavgiften men vände sig sedan till Stockholms tingsrätt där han yrkade på att parkeringsbolaget skulle återbetala de 650 kronor han betalat i kontrollavgift. Dessutom ville han ha ersättning för ansökningsavgiften till tingsrätten uppgående till 900 kronor.

I tingsrätten anförde mannen att kontrollavgiften var felaktigt utfärdad på grund av att parkeringsbolaget inte haft något avtal med Riksbyggen om att bevaka området där mannen parkerat, vilket krävs för att de ska ha rätt att utfärda kontrollavgifter på Riksbyggens mark.

Parkeringsbolaget kunde i tingsrätten inte uppvisa något avtal, men hänvisade istället till en mailkonversation mellan bolaget och Riksbyggen. I ett mail kan man läsa att en projektchef från Riksbyggen skrivit att: ”jag har det avtalet med dom”. Detta anser dock inte tingsrätten vara tillräckligt för att kunna fastslå att ett avtal föreligger varför den nu förpliktar parkeringsbolaget att återbetala kontrollavgiften på 650 kronor och betala mannens ansökningsavgift på 900 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om man parkerar på privat mark och påförs en kontrollavgift av ett parkeringsbolag kan man ha rätt att bestrida den avgiften om det inte finns något uppdragsavtal mellan markägaren och parkeringsbolaget.

 

Foto: Tomas Oneborg/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Simon Mellin

simon.mellin@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*