Man som loggat in på ex-flickväns instagramkonto döms för dataintrång

Det kan lätt upplevas som väldigt kränkande och skrämmande om någon person loggar in på en annan persons konton på sociala medier med tanke på den ansamling av information som finns där. Det kan också vara brottsligt att göra det. Svea hovrätt dömer nu en man för dataintrång efter att han loggat in på och skickat meddelanden från sin ex-flickväns instagramkonto.

Under hösten 2015 märkte en kvinna att hon inte kunde logga in på sitt konto på det sociala mediet Instagram och inte heller på den mail som kontot var kopplat till. Eftersom hon hade kopplat ihop sitt konto på Instagram med sitt konto på Facebook så kunde hon logga in den vägen, och såg då att hennes kontaktruppgifter var ändrade till en e-postadress och ett telefonnummer som tillhörde en före detta pojkvän till henne.

Hon upptäckte senare att det hade skickats meddelanden från hennes konto till en annan kvinna, som den före detta pojkvännen senare varit tillsammans med. Den ex-flickvännen hade gjort slut med mannen delvis med anledning av att kvinnan anmält honom för hemfridsbrott. I meddelandena som skickats från kvinnans konto stod bland annat att hon tyckte att det var ett förhastat beslut att polisanmäla mannen och att hon inte ville att det skulle bli någon rättegång av den anmälan. Det hade också mera allmänt pratats om de båda kvinnornas relation till mannen.

Mannen åtalades vid Nyköpings tingsrätt som konstaterade att det finns tre möjliga förklaringar till meddelandena. Det kan vara kvinnan själv som skickat dem, det kan vara mannen som skickat dem, eller så kan det vara någon annan. Teorin att någon annan skulle gjort det bedömde tingsrätten emellertid som ”så långsökt att den kan lämnas utan avseende”.

Att kvinnan själv skulle ha lagt ner tid på att skriva många långa meddelanden och sedan anklaga mannen för att ha gjort det var inte heller det en teori som övertygade tingsrätten. Det skulle dessutom ha krävt att kvinnan själv ändrat sina kontaktuppgifter, lämnat in en skärmdump på dessa till polisen och falskt anklagat mannen för att ha ändrat dem.

Den enda återstående möjligheten är att det är mannen som tagit sig in på kvinnans konto och skickat meddelandena. Tingsrätten ansåg att det var bevisat att mannen gjort det och dömde honom för dataintrång och några andra brott som han åtalats för till villkorlig dom och böter. Domen överklagades av mannen till Svea hovrätt som inte tycker sig ha någon anledning att ändra tingsrättens dom vad gäller dataintrånget, utan slår fast domen i den delen utan någon närmare motivering.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Dataintrång begår enligt lagtexten den som hanterar uppgifter som är avsedda för automatiserad behandling på vissa sätt, däribland räknas att olovligen bereda sig tillgång till sådana uppgifter. Straffbestämmelsen omfattar också personer som är anställda på en myndighet och söker i dess register efter uppgifter om personer utan att det har samband med personens myndighetsutövning. Det krävs alltså inte att man ”bryter sig in” i ett system för att det ska vara olagligt.

 

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Felix Sjöberg

felix.sjoberg@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*