15 januari, 2018

Man döms för styckning av hustru men frias för mord

En 55-årig man som stått anklagad för mord på sin fru frias nu av Solna tingsrätt. Mannen har medgett att han styckat och gjort sig av med kroppen och döms därför till två års fängelse för brott mot griftefriden, men eftersom det inte går att bevisa hur kvinnan dött kan han enligt rätten inte dömas för mord.  

Det var i april 2017 som mannens fru rapporterades saknad. Delar av hennes kropp påträffades senare i bakluckan på 55-åringens bil. Han åtalades mot sitt nekande för mord.

Enligt mannen dog kvinnan i samband med att de bråkade genom att hon föll och slog i huvudet. Han har berättat att han drabbades av panik och därför styckade och gjorde sig av med kroppen. Enligt mannen har han eldat upp delar av kroppen.

Tingsrätten konstaterar att det finns flera brister i mannens berättelse och att det är ”mycket besvärande” för honom hur han agerat efter dödsfallet. Enligt domstolen går det dock inte att fastställa hur kvinnan dött eftersom bara delar av kroppen påträffats och dessa har varit i dåligt skick. Med anledning av detta går det inte att fastställa hur kvinnan dött eller att hon faktiskt blivit mördad. Därmed går det inte att utesluta att mannens förklaring – trots sina brister – om att kvinnan dött genom en olycka är felaktig.

Mannen frias därför för mord, men döms istället för brott mot griftefriden. Ett brott ”vars osmaklighet, skändlighet och skymflighet är ytterst påtaglig” enligt tingsrätten. Han döms till två års fängelse och ska även betala sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd till parets gemensamma döttrar samt till kvinnans övriga anhöriga.

 

Foto: Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Sophia Lindstedt

sophia.lindstedt@alltomjuridik.se