Lurade Stockholms kommun på mångmiljonbelopp

Fyra män har fällts vid Attunda tingsrätt för att ha lurat Stockholms kommun på 27,4 miljoner kronor vid renoveringen av Söderledstunneln. De döms till långa fängelsestraff och ska också betala skadestånd till kommunen. 

Stockholms kommun genomförde under år 2011-2012 en renovering av den södergående delen av Söderledstunneln. Entreprenören fakturerade 288,6 miljoner kronor för arbetet. En tvist uppstod senare om att kommunen betalat 27,4 miljoner kronor för mycket.

Tingsrätten anser det nu styrkt att fakturor i tre led har varit osanna.

– Den samordnande byggledaren har skickat osanna fakturor till underentreprenören, som i sin tur skickat fakturor för arbete i tunneln till entreprenören. Det har bevisats att underentreprenören över huvud taget inte arbetat i tunneln. Men entreprenören har ändå betalat dessa osanna fakturor och dolt kostnaderna i sina fakturor till kommunen. Det har dock inte gått att utreda exakt vilka fakturor till kommunen som varit osanna, säger rättens ordförande Patrik Alm i en kommentar.

Fyra män har alla haft en så viktig och aktiv del i utförandet att samtliga ska dömas för grovt bedrägeri. Dessa är den samordnande byggledaren, projektledaren på Trafikkontoret, en man som representerat entreprenören och en man som representerat en underentreprenör.

Det blir också fällande domar i åtalen som gällde hanteringen av fakturor. Den samordnande byggledaren och mannen som representerade underentreprenören döms för grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Mannen som representerade entreprenören döms för grovt bokföringsbrott.

Samtliga av männen får fängelsestraff på mellan 2,5 och 5 år, och tre av männen fåromedelbart näringsförbud på mellan fem och sju år.

De fyra männen ska solidariskt betala skadestånd till Stockholms kommun med det belopp som inte har återbetalats, 3,9 miljoner kronor. De ska också solidariskt ersätta kommunens rättegångskostnader med knappt en miljon kronor. Den samordnande byggledaren får inte behålla brottsutbytet på 19,8 miljoner kronor.

Samtliga dömda ska återbetala en del av försvararkostnaderna.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att männen är solidariskt ansvariga att betala skadeståndet innebär att Stockholms kommun kan kräva en av dem på hela beloppet, men att den personen i sin tur har rätt att kräva sina medbrottslingar på 25 % vardera i den mån pengar finns. Det är därför, när man har möjlighet, bra att se till att man inte är solidariskt betalningsansvarig tillsammans med någon som har sämre ekonomi än en själv.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*