Lokalinnehavare får tillgång till gemensamma utrymmen

När en lokalinnehavare ville ha tillgång till gemensamma utrymmen såsom bastu och pingisrum i en bostadsrättsförening nekades denna tillgång av styrelsen. Enligt styrelsen fick bara boenden ta del av gemensamma utrymmen i huset. Tingsrätten anser att styrelsen åsidosatt den så kallade likhetsprincipen genom att inte behandla boende- och lokalinnehavare lika.

En man köpte en bostadsrätt till en lokal i en bostadsrättsförening och ville få en nyckel till vissa gemensamma utrymmen i huset. Det rörde sig bland annat om cykelrummet, tvättstugan, bastun och pingisrummet. Hans förfrågan diskuterades under ett styrelsemöte där styrelsen påpekade att den tidigare ägaren inte hade fått en nyckel och att en lokalägare inte kan anses ha behov av att nyttja exempelvis tvättstuga eller bastu. Styrelsen förklarade att föreningen alltid varit försiktiga med att dela ut nycklar till gemensamma utrymmen och att lokalägare normalt inte får nycklar, eftersom de saknar skäl att vara där. Styrelsen ansåg därför att lokalinnehavaren inte hade rätt att använda de gemensamma utrymmena.

Tingsrätten förklarar att utgångspunkten är att lokalinnehavare har samma rätt som bostadsrättsinnehavare att nyttja gemensamma utrymmen som finns i föreningen. Detta kallas för likhetsprincipen som har skapats genom praxis. Undantag kan gälla om exempelvis föreningens stadgar eller tidigare beslut talar för att lokalinnehavare inte ska nyttja gemensamma utrymmen. Besluten kan grundas på att nyttjandet exempelvis medför negativa konsekvenser.

Styrelsen har inte gett några konkreta exempel på att det skulle innebära negativa konsekvenser att låta lokalinnehavaren använda de gemensamma utrymmena. Att näringsidkare typiskt sett inte har ett intresse av att nyttja utrymmena påverkar inte bedömningen, menar tingsrätten. Enligt tingsrätten har bostadsrättsföreningen, utan att ha skäl till det, åsidosatt likhetsprincipen. Tingsrätten bedömer därför att lokalinnehavaren ska få tillgång till föreningens gemensamma utrymmen och få nyckeln till cykelrummet, tvättstugan, bastun och pingisrummet.

__________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Anders Wiklund / TT

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*