Kvinna som låtit bli att scanna matvaror döms för stöldförsök

Hovrätten för Övre Norrland dömer en kvinna för försök till stöld. Enligt hovrätten är det bevisat att kvinnan planerat att stjäla varor från en matbutik och bestämt sig för att lämna kvar dem först då hon insett att hon varit tvungen att använda en bemannad kassa vid betalningen. 

En 27-årig kvinna i Umeå åtalades i december 2016 för bland annat försök till stöld från en matvarubutik. 

Kvinnan hade vid det aktuella tillfället använt butikens system för självscanning, men hade under tiden hon handlade låtit bli att scanna varor till ett värde av drygt 2 200 kronor. När hon kom till utgången upptäckte hon emellertid att samtliga obemannade betalningsstationer var avstängda och hon blev därför tvungen att gå genom den bemannade kassan. Kvinnan lämnade då kvar de varor som inte scannats på golvet i butiken, precis vid kassan, innan hon betalade och gick ut. 

Kvinnan har nekat till att hon haft för avsikt att stjäla varorna och uppgett att hon var i butiken tillsammans med två vänner som stoppat ner varor i den barnvagn hon haft med sig. När hon närmade sig kassorna hade vännerna enligt henne försvunnit och eftersom kvinnan inte ville betala för varorna, och inte heller visste om vännerna hade scannat dem, lämnade hon dem vid kassan. 

Ingen fara för att brottet skulle fullbordas

Tingsrätten ansåg att det var utrett att kvinnan hade haft uppsåt att stjäla varorna, bland annat med anledning av att kvinnan hade stulit varor på samma sätt en vecka tidigare och att hon till personalen uppgett fel namn på vännerna som hon påstod att hon varit i butiken med.  Rätten konstaterade också att stöldförsöket fick anses som påbörjat då kvinnan passerat grindarna in till betalningszonen med varorna. Det krävs dock att det funnits en fara för att brottet skulle fullbordats för att någon ska dömas för försöksbrott. Eftersom personalen stängt av självscanningskassorna var kvinnan tvungen att använda den bemannade kassan. Tingsrätten menade därför att det inte funnits någon fara för att brottet skulle fullbordas, och valde att fria kvinnan.

Endast tillfälliga omständigheter

Åklagaren överklagade domen till Hovrätten för Övre Norrland och begärde att kvinnan skulle dömas för försök till stöld. Hovrätten stämmer in i tingsrättens bedömning att det objektivt inte funnits någon fara för att brottet skulle fullbordas. Däremot är det, konstaterar hovrätten, bara tillfälliga omständigheter som gjort att brottet inte fullbordats. Hovrätten anser därför att kvinnan ska dömas för försök till stöld. Kvinnan döms samtidigt för bland annat olovlig körning och snatteri. Straffet bestämdes till skyddstillsyn och öppen psykiatrisk vård. 

Vad innebär detta i praktiken?

  • För att någon ska dömas för ett försöksbrott krävs det att personen har nått den så kallade försökspunkten. När det sker varierar mellan olika brott. Vanligtvis krävs att personen har påbörjat, eller ”hållit på” att genomföra brottet.
  • Det krävs också att det förelegat en fara för att brottet skulle fullbordas eller att en sådan fara varit utesluten av tillfälliga omständigheter. Den som misslyckas med att bryta sig in i ett tomt kassaskåp kan alltså inte dömas för försök till stöld, oavsett om hon trodde att det fanns egendom i kassaskåpet. I fallet ovan gjorde domstolarna egentligen samma bedömning, men skillnaden var att åklagaren i tingsrätten inte påstått att fara för fullbordan var utesluten av tillfälliga omständigheter, något som hon gjorde i hovrätten.

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Felix Sjöberg

felix.sjoberg@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*