Kvinna får fängelse för våldtäkt mot autistisk pojke

 

En 13-årig autistisk pojke tillbringade en del tid hos en 46-årig kvinna och hennes familj.

Pojkens pappa polisanmälde senare kvinnan efter att han upptäckt en sms-konversation mellan pojken och kvinnan, där hon bland annat hade skrivit att hon var ”dökär” i pojken och saker som ”puss på snoppen”. Kvinnan hade också skickat utmanande bilder till pojken.

Målet togs upp i Södertörns tingsrätt, där kvinnan – mot sitt nekande – åtalades för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande.

Bevisningen inte tillräcklig enligt tingsrätten

Södertörns tingsrätt ansåg dock inte att bevisningen var tillräcklig för att visa att kvinnan verkligen hade haft sex med pojken, bland annat för att det inte framgick tydligt av sms-konversationen. Enligt domstolen hade pojken dessutom svarat kortfattat och inkonsekvent på frågor vid förhören. Kvinnan dömdes därför inte för våldtäkt.

Bevisningen räckte däremot för att kvinnan skulle dömas för sexuellt ofredande.

Döms i hovrätten

Till skillnad från tingsrätten anser Svea hovrätt att sms-konversationen ger ett ”påtagligt stöd” för att kvinnan och pojken har haft sex. Eftersom pojken vid förhör har verkat osäker på hur många gånger de sexuella händelserna har ägt rum dömer hovrätten dock bara kvinnan för ett fall av våldtäkt.

 

Författare: Hannah Renström, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Mål nr: B 2676-17

Foto: Jessica Gow / TT /

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*