Kränkande fotografering – vad gäller egentligen?

Nyligen frikändes en man från brott efter att ha smygfotat en ung kvinna i tunnelbanan i Stockholm. Nu har Västmanlands tingsrätt dömt en man för kränkande fotografering efter att han smygfilmat en kvinna i en provhytt. Vad är egentligen skillnaden? Vad säger lagen?

Händelsen i tunnelbanan

Den medialt uppmärksammade incidenten i tunnelbanan innebar i princip att en man smög in en mobiltelefon under en 20 årig kvinnas kjol och fotograferade henne i smyg.

Kvinnan märkte dock ingenting, utan det var en väninna som efteråt konfronterade mannen, som ertappades med bilder i telefonen som var tagna under kvinnans kjol.

Mannen åtalades för sexuellt ofredande, men frikändes nyligen i hovrätten. Detta eftersom kvinnan inte hade märkt fotograferingen medan den ägde rum.

Brottet sexuellt ofredande kräver nämligen att den utsatte också ska ha blivit ofredad – kränkt – medan själva gärningen pågått.

Det finns också en bestämmelse som förbjuder kränkande fotografering. Men för att det brottet ska vara uppfyllt krävs att fotograferingen ska ha skett på en privat plats. I lagparagrafen nämns ”en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme”.

Brottet kränkande fotografering kan helt enkelt inte begås på allmän plats, såsom i tunnelbanan. Ett syfte bakom detta är att möjliggöra för pressen att fotografera och publicera fritt.

Hovrättens dom kan dock prövas av Högsta domstolen, som i så fall reder ut rättsläget. HD har dock ännu inte tagit ställning till om man ger prövningstillstånd eller inte.

Händelsen i provhytten

En idag 57-årig man döms nu av Västmanlands tingsrätt för just kränkande fotografering. Mannen hade i augusti 2015 smygfilmat en kvinna i en provhytt på Myrorna.

När hon hade varit i provrummet ett tag såg hon en instucken arm med en mobiltelefon i handen. Kvinnan skrek till och ryckte upp dörren. Utanför stod 57-åringen, som genast började radera inspelningarna. Polis tillkallades och grep 57-åringen på plats.

Mannen nekade till brott, men döms nu alltså av tingsrätten. Han får betala 60 dagsböter och 7 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Brottet kränkande fotografering innebär att någon fotas – exempelvis naken – i sin bostad, i ett omklädningsrum, en provhytt, en toalett eller på en annan ”privat plats”. På allmän plats har man rätt att fota vem som helst, hur som helst. Däremot har man inte rätt att göra vad man vill med bilderna.
  • Brottet sexuellt ofredande kräver, enligt hovrättens tolkning av lagen, att offret måste ha blivit kränkt i direkt samband med själva gärningen.
  • Effekten blir att en i och för sig sexuellt kränkande fotografering som görs på allmän plats utan att offret vet om att han eller hon fotas inte är brottslig. Åtminstone om hovrättens dom inte ändras av HD.

 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Nils1.3

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*