Kvinna döms till 16 års fängelse efter yxmord på make

En 47-årig kvinna döms mot sitt nekande av Lunds tingsrätt till 16 års fängelse för mord på sin make. Av utredningen framgår att mannen avlidit till följd av våld mot huvudet.

I samband med en brand i ett förråd på en tomt i Hjärup ringde en idag 47-årig kvinna brandkåren. Branden visade sig senare vara anlagd med bensin och i förrådet hittades kvinnans make mördad. Det konstateras senare att mannen, som legat och vilat på en solsäng i förrådet, dött efter att ha fått utstå omfattande våld mot huvudet med hammare och yxa. Kvinnan greps och åtalades senare mot sitt nekande för mordet i Lunds tingsrätt.

Tingsrätten konstaterar att det visserligen saknas vittnen till händelsen, men att makens blod har hittats på kvinnans kläder. En grannen som släckt branden har också berättat att kvinnan försökt hindra honom från att släcka branden genom att ta ifrån honom vattenslangen, för att sedan stänga in sig i förrådet och hålla emot när grannen försökt öppna dörren. Kvinnan har dessutom haft stora skulder och haft ett ekonomiskt motiv till gärningen, samtidigt som och barnen utsatts för kränkande behandling av mannen under lång tid. Mot denna bakgrund ansåg tingsrätten att det var bevisat att kvinnan gjort sig skyldig till mordet på maken.

Förmildrande och försvårande omständigheter

Enligt tingsrätten finns ett flertal mycket försvårande omständigheter kring gärningen, bland annat att våldet har varit “mycket omfattande”. Tingsrätten anser samtidigt att det är en förmildrande omständighet att kvinnan och parets barn under en längre tid utsatts för kränkande behandling av maken. Vid en samlad bedömning bestäms straffet till 16 års fängelse. Kvinnan ska även betala skadestånd till mannens dödsbo.

Vad innebär detta i praktiken?

  • När straffet bestäms tar domstolen hänsyn både till förmildrande och försvårande omständigheter. Förmildrande omständigheter kan vara att gärningsmannen under en längre tid blivit utsatt för våld eller annan kränkande behandling av offret. Försvårande omständigheter kan vara att gärningsmannen visat stor hänsynslöshet.

 

Foto: Henrik Montgomery / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Fanny Karlsson

Fanny.karlsson@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*