Köpare av uppstoppad järv döms för artskyddsbrott

Att köpa uppstoppade djur kan vara vanskligt. En man dömdes för artskyddsbrott för att ha köpt en uppstoppad järv från en ICA-handlare. Domstolen menar att mannen borde ha kontaktat jordbruksverket för att höra sig för om vad som var tillåtet.

Mannen hävdade att han köpt järven av en ICA-handlare, som ska ha haft det uppstoppade djuret i sin butik i 20 års tid.

Mannen åtalades för artskyddsbrott och erkände brottet, men menade att det skett av oaktsamhet. Han hade inte varit medveten om att det var olagligt att köpa en uppstoppad järv.

Ringa fall av artskyddsbrott är befriat från straff. Sundsvalls tingsrätt konstaterade att HD tidigare i ett prejudikat gällande en uppstoppad duvhök funnit att det där inte rörde sig om ringa fall.

I ljuset av detta döms mannen för artskyddsbrott. Påföljden stannade vid 40 dagsböter om 80 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Vid handel med uppstoppade djur är du skyldig att höra dig för med myndigheterna för att försäkra dig om att du har rätt att befatta dig med det aktuella djuret. Detsamma gäller för kranier, horn, ben och andra delar från djur. Syftet är att skydda illegal handel med hotade arter – t.ex. som sker med elfenben.

 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

NI_aoj_mini

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*