Köp av båt hävs efter felaktiga uppgifter i köpekontrakt

I ett köpekontrakt av en båt stod det var båten var tillverkad, att båtens köl var tillverkat av bly och vilken modell det var på motorn. Dessa uppgifter överensstämde inte med verkligheten. Hovrätten har kommit fram till att de felaktiga uppgifterna i köpekontraktet utgör fel i köplagens mening och att köparen har rätt att häva köpet.

En man köpte en båt. I köpekontraktet stod det båten var av modellen Fantasi 37, tillverkad i Dragsmark. Det stod även vilken typ av motor båten hade och att båtens köl var gjort av bly. Efter ett litet tag kom det fram att båten inte var en riktig Fantasi 37, utan en kopia. Båten var inte tillverkad i Dragsmark, den hade en annan typ av motor, och båtens köl var gjord av järn, inte bly. Köparen väckte talan i domstol och begärde att köpet skulle hävas och att prestationerna skulle gå åter. Frågan som domstolarna hade att ta ställning till var om de felaktiga uppgifterna utgjorde fel i köplagens mening. Målet började i tingsrätten som dömde till säljarens fördel. Köparen överklagade målet till hovrätten.

Hovrätten förklarade först vad som utgör ett fel. Enligt köplagen ska varan i fråga om art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning stämma överens med vad som följer av avtalet. Om varan avviker från vad som följer av avtalet är varan att anse som felaktig. 

Hovrätten konstaterade sedan att det aktuella köpobjektet (båten) inte överensstämmer med avtalet gällande varesig tillverkningsplats, kölens material, eller modell på motorn. Hovrätten kom därför fram till att båten var felaktig och att köpet skulle hävas. Köparen lämnade därför tillbaka den felaktiga båten till säljaren och fick tillbaka sina pengar.

___________________________________

Författare: Veronica Borg, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix / SCANPIX

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*