Kommun kräver 11-åring på 540 000 kr

En elvaårig pojke miste nästan livet när han skulle lyfta kommunens fotbollsmål. Kommunen stämdes för olyckan – men vann och kräver nu pojken på drygt 540 000 i rättegångskostnader.

Elvaåringen försökte lyfta upp ett fotbollsmål på en kommunal fotbollsplan i Sandvikens kommun – men fick det i stället över sig. Pojken blev allvarligt skadad när han fick det 70 kilo tunga målet över magen, skriver Arbetarbladet.

Pojken överlevde olyckan, men en omfattande kirurgisk operation ledde till att han förlorade sin mjälte och större delen av bukspottskörteln.

Pojkens mamma bestämde sig för att anmäla kommunen å sonens vägnar för att fotbollsmålen inte varit fastreglade. Till slut väckte hon enskilt åtal mot kommunen – någonting som fick sitt slut i oktober i år då tingsrätten dömde till kommunens fördel, skriver Expressen.

Sandvikens kommun drog på sig rättegångskostnader på 540 000 kronor. Tingsrätten jämkade dock dessa till 300 000 kronor.

Mamman har nu överklagat tingsrättens dom. Det har även kommunen gjort – som kräver full ersättning för rättegångskostnaderna.

Pojken säger själv till Expressen att han har svårt att förstå vad det är som han har gjort för att kommunen nu vill ha betalt av honom.

– Jag har inte så mycket pengar, säger han.

Sandvikens kommunjurist, Anders Asplund, kommenterar kommunens krav i Arbetarbladet.

– Det blir Sandvikens kommun som får stå för de kostnaderna och det finns väldigt mycket i en kommun som våra förvaltade pengar ska räcka till. Vi kan inte släppa den här frågan.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är alltid en ekonomisk risk att inleda en rättegång, någonting det är viktigt att vara medveten om som privatperson. Mer om hur förfarandet i domstol går till kan du läsa om på Sveriges domstolars hemsida >>> 

Foto: Jurek Holzer/TT

Petter Danckwardt/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*