Borås kommuns verksamhet stoppas

Konkurrensverket får rätt i tingsrätten mot Borås kommuns Servicekontor som nu förbjuds att sälja tjänster till andra än den egna kommunen.

– Jag är mycket nöjd med domen mot Borås kommuns Servicekontor. Detta är en bra och tydlig signal till landets kommuner att det inte är tillåtet att driva verksamhet som riskerar att slå ut privata företag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

I januari år 2012 lämnade Konkurrensverket in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot Borås kommuns Servicekontor, som bland annat säljer tjänster i form av mark- och anläggningsentreprenader till privata kunder. Anledningen var att man ville förbjuda Borås kommuns Servicekontor att sälja sina tjänster till andra kunder än den egna kommunen.

Stockholms tingsrätt går nu i en dom helt på Konkurrensverkets linje – vilket innebär att kommunen inte får konkurrera på den privata marknaden och att de nu har sex månader på sig att stoppa den verksamheten.

– Alla kommuner och landsting har nu, efter denna tydliga dom, all anledning att se över hur de bedriver säljverksamhet så att det inte sker på ett olagligt sätt, säger Dan Sjöblom i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Skattebetalarnas pengar ska inte användas för att slå ut privata företag från marknaden. Kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag på ett oschysst sätt är inte tillåten. Det strider mot både konkurrenslagen och kommunallagen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det finns många omfattande regler för vad en kommun får och inte får göra, vilka kan vara värda att titta närmare på om du är missnöjd med någonting i din hemkommun. En viktig princip inom kommunrätten är just att en kommun inte ska bedriva vinstgivande verksamhet.

 

Foto: Dan Sjunnesson, Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*