På väg hem från fisketur – bröt mot knivlagen

Blev berusad på ölbar på väg hem från fisketur – knivinnehav inte befogat

En 47-årig man friades av Västmanlands tingsrätt för brott mot knivlagen trots att han haft med sig en fällkniv på en ölbar.

Mannen berättade i rätten att han varit och fiskat med några vänner. Efter att han blivit avsläppt lämnade han fiskesakerna och vissa kläder i ett trapphus. Kniven blev dock kvar i hans byxor. Medan han väntade på att hans sambo skulle komma och hämta honom gick han till baren och drack sig berusad på öl. Polisen omhändertog mannen medan han väntade på sambon.

Tingsrätten fann att innehavet framstod som både rimligt och naturligt och ansåg att innehavet var befogat trots berusningen.

Svea hovrätt instämmer i att innehavet var rimligt och naturligt med hänsyn till att han var på väg hem från en fisketur. Däremot anser hovrätten att hans innehav av kniv på en ölbar är ett sådant innehav som typiskt sett ökar risken för våldsanvändning i samhället. Dessutom var mannen mycket berusad. Hovrätten finner därför att mannens knivinnehav inte varit befogat och dömer honom därför för brott mot knivlagen till 4 000 kronor i dagsböter.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Enligt knivlagen får du inte bära kniv på offentlig plats, oavsett om du har den visad öppet eller dold. Däremot kan undantag från detta göras om du har en befogad anledning. Exempelvis kan en snickare på väg till jobbet stanna och tanka utan att behöva plocka av sig sin arbetskniv. Detsamma gäller i regel för den som varit på fiske eller jakt och kommer direkt ifrån båten eller skogen. Däremot kan du aldrig bära kniv i exempelvis juli och ursäkta dig med att “jag jagar bock i augusti” – utan innehavet måste vara befogat vid den aktuella tidpunkten. Som ovan framgår måste dock detta respekteras och alkoholpåverkan kan ha inverkan på bedömningen.

 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Foto: TT

Nils.

Nils Ivars/Isak Bellman

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*