Man nekas kalsongpatent – skulle ”fixera enheten”

En uppfinnare tog fram ett par kalsonger med en särskild ficka framtill för att lösa problemet med att “mannens könsorgan trycks mot kroppen”, och ansökte därefter om patent för kalsongerna. Uppfinnaren nekas nu patent på kalsongerna eftersom de saknar uppfinningshöjd.

En man i norra Stockholm lämnade 2014 in en ansökan till Patent- och registreringsverket, PRV, för en uppfinning mannen hade tagit fram. Uppfinningen bestod i ett kalsongliknande plagg som enligt mannen skulle lösa problemet med att ”de manliga genitalierna […] trycks mot kroppen, vilket anses både ohälsosamt och obekvämt”. Efter att PRV nekat mannen patent på uppfinningen, överklagade mannen beslutet till patent- och marknadsdomstolen.

Kalsongernas syfte: ett skönare underliv

För att kunna få patent på en uppfinning krävs i praktiken endast två saker. Uppfinningen ska i väsentlig mån skilja sig från vad som redan är känt, och den får inte heller ligga så nära redan känd teknik att en kunnig fackman på området kan komma fram till samma lösning. Det är vad som med vanligt språkbruk ibland kallas för uppfinningshöjd.

Själva nyheten med mannens uppfinning är enligt patentansökan en tudelad ficka för könsorganen framtill på kalsongerna. Denna ficka hålls i sin tur upp av två hängslen med ytterkanter förstärkta av resårband som löper omlott från kalsongens midja till vardera sida på fickan. Plaggets utformning, särskilt hängslena, garanterar enligt ansökan ”en effektiv fixering av enheten […] i sidled”.

Kalsongerna saknar uppfinningshöjd

PRV, som första instans, nekade alltså mannen patent på uppfinningen efter att ha konstaterat att plagget saknar just uppfinningshöjd. Patent- och marknadsdomstolen gör nu samma bedömning. Den funktion hos kalsongerna som enligt mannen särskilt når tillräcklig uppfinningshöjd är hängslenas resårprydda ytterkanter. Domstolen konstaterar å andra sidan att det tillhör ”allmänt kunnande” att använda resår i kanten av ett klädesplagg för att förstärka tyget, och att en kunnig fackman skulle kunna utforma kalsongerna på samma sätt. Av de anledningarna når kalsongerna inte tillräcklig uppfinningshöjd. Mannen nekas därför patent för kalsongerna.

Vad innebär detta i praktiken

  • Ett beviljat patent på en uppfinning gör att ingen annan kan kopiera uppfinningen under en viss tidsperiod. Samtidigt kostar skyddet en viss summa varje år, och patentet blir även offentligt.
  • För att en uppfinning ska kunna skyddas med patent krävs att den når en viss uppfinningshöjd. Nyheten med uppfinningen får inte vara känd sedan tidigare, och en kunnig fackman ska inte utan större möda kunna nå samma lösning.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Linus Ekström

linus.ekstrom@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*