Inte bevisat att dörrlås var utbytt

En man som hyrt en lägenhet hävdade att han inte kunnat städa den innan han flyttade ut, eftersom bolaget som hyrt ut den hade bytt ut låset. Hovrätten ansåg dock att mannen inte lyckats bevisa att låset verkligen bytts ut innan han skulle ha flyttat och Högsta domstolen beslutar nu att inte pröva fallet.

En man hade hyrt en bostadslägenhet av ett bolag men sedan sagt upp hyreskontraktet.

När hyreskontraktet upphörde hade lägenheten inte varit flyttstädad eller tömd på mannens saker och bolaget stämde därför mannen på 8 300 kronor. Mannen stämde i sin tur bolaget och begärde drygt 29 000 kronor.

Mannen hävdade bland annat att han inte kunnat flytta för att bolaget bytt lås på lägenheten tre dagar innan hyrestiden gått ut.

Tingsrätten ansåg att bolaget inte styrkt att låsbytet skett efter hyrestidens utgång samt att det inte var bevisat att bolaget inte varit försumligt. Enligt tingsrätten hade mannen rätt till 1 300 kronor i ersättning för resa men inte till någon ytterligare ersättning.

Domen överklagades till hovrätten som konstaterade att det inte fanns något motiv för att bolaget skulle ha bytt lås i förtid och att mannen inte hade lyckats visa att så var fallet. Domstolen biföll därför bolagets talan.

Mannen dömdes också att stå för bolagets rättegångskostnader om sammanlagt cirka 55 000 kronor.

Högsta domstolen beslutar nu att inte pröva fallet. Hovrättens avgörande står därmed fast.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Avseende tillträde till en hyresrätt är det även viktigt att ha i åtanke att du som hyresgäst kan förlora ditt hyresavtal om du nekar hyresvärden tillträde till lägenheten – exempelvis för att utföra renoveringar och kontrollera att lägenheten är i fullgott skick.

 

Foto: TT

Therese Åkerlund/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*