“Inte bara pris vid upphandlingar – även sociala aspekter och miljöpåverkan ska vägas in”

När kommuner och myndigheter gör inköp bör inte bara pris utan också kvalitet, miljöpåverkan och sociala aspekter vägas in. Det anser Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

 

– Det är viktigt att alltid väga in kvalitet, miljökrav och sociala krav, långsiktiga kostnader och andra aspekter, sa Dan Sjöblom när han talade vid konferensen “I medborgarnas tjänst”.

– Skattefinansierade organisationer bör alltid eftersträva att få ut bästa möjliga värde för de resurser de har till sitt förfogande. Och bästa värde är inte alltid lägsta pris. Det handlar om att ställa krav på rätt sätt för att sammantaget få ut bästa möjliga värde.

Generaldirektören framhöll också att det är viktigt att tidigt i en process identifiera vad som är bästa värde och utforma kraven därefter. Konkurrensverket menar att detta inte kan göras senare i en objektiv utvärdering av inkomna och anonyma anbud.

– Jag vill att beslutsfattare i kommuner och på myndigheter tar ett större ansvar när det gäller hur de organiserar sina inköp av varor och tjänster och för hur förvaltningens arbete med kravställande, uppföljning och utvärdering bedrivs. Jag vill att de som ansvarar för förvaltningarnas inköp också deltar i förvaltningens strategiska diskussioner.

Avslutningsvis sa också Dan Sjöblom att ambitionen med Konkurrensverkets upphandlingsstöd är bidra till att fler beslutsfattare väljer att utveckla sina organisationer i den riktningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Flertalet upphandlingar har underkänts under våren och det har varit många turer kring vad som är korrekt agerande vid offentlig upphandling. Det finns därför en möjlighet att lagen om offentlig upphandling kan komma att ändras i framtiden.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*