Inget krav på förråd till lägenhet på 35 kvm

Hyresgästen tyckte att avsaknaden av ett förråd för säsongsförvaring inte levde upp till den standard som hyreslagen kräver. Hovrätten anser dock att förvaringsutrymmet i lägenheten på 35 kvm är tillräckligt.

En 35-kvadratslägenhet utan förråd nådde inte upp till den lägsta godtagbara standard som hyreslagen kräver. Det tyckte i alla fall kvinnan som hyrde lägenheten i Stockholms län. Kvinnan kontaktade hyresnämnden och ville att hennes hyresvärd skulle införa förrådsutrymmen, antingen i fastigheten eller nära fastigheten. Det stod inte något i hyresavtalet om att något förråd skulle ingå.

Hyresnämnden höll med kvinnan och ansåg att en lägenhet utan förråd inte uppnår till den standard som en hyresgäst har rätt till. Hyresnämnden beslutade därför att hyresvärden fick tre månader på sig att ge kvinnan tillgång till ett förråd i anslutning till lägenheten. Hyresvärden överklagade till Svea hovrätt som ändrar hyresnämndens beslut.

Hovrätten anser att vad som utgör ett förrådsutrymme eller vilka krav som finns på ett sådant utrymme inte går att läsa ur hyreslagen. Vägledning går bland annat att hitta i Boverkets byggregler. Där står det att bostäder med en boarea om högst 35 kvm ska utformas med hänsyn till sin storlek. En yta på en kvadratmeter per boende räcker för säsongsförvaring i sådana små lägenheter.

Det fanns tillräckligt med garderober i lägenheten för att använda som säsongsförvaring anser hovrätten. Kvinnan var inte helt nöjd då hon inte skulle få plats med sina vanliga kläder, enligt henne. Hovrätten menar att de krav som ställs på förvaring är förhållandevis låga för en bostad på 35 kvm.

Lägenheten uppfyller kravet på lägsta godtagbara standard när det gäller tillgång till förvaringssutrymme enligt hovrätten. Av den anledningen behöver inte hyresvärden fixa något förrådsutrymme till lägenheten.

_______________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*