Idrottstjärnor fick sina identiteter kapade

Åtal har väckts vid Södertörns tingsrätt  mot tretton personer som misstänks ha kapat ett stort antal personers identiteter och använt dessa för att bland annat ta lån och skicka ut bluffakturor. 

Det handlar om över 100 falska identitetskort och cirka 400 bankkort – och 17 av de drabbade är elitidrottsmän inom hockey och fotboll, enligt åklagaren.

De tilltalade personerna ska ha skaffat sig uppgifter om ett stort antal personers identiteter, som bland annat har använts för att tillverka falska identitetshandlingar. De misstänkta har även ansökt om äkta identitetskort med fel foto i några av personernas namn.

Med hjälp av de falska identiteterna har de misstänkta ansökt om lån, krediter och handlat på kredit på olika nätbolag. De har också öppnat konton i olika banker i personernas namn dit lån har betalats ut. Pengarna har sedan snabbt tagits ut, oftast i bankomater.

Identiteterna har också använts i samband med att bedragarna skickat bluffakturor till företag.

Stal offrens post

De misstänkta ska ha använt sig av olika sätt för att få tag i de olika identiteterna, med bland annat av sidor på internet som publicerar personuppgifter.

En del av handlingarna från finansiella institut har skickats ut med rekommenderade brev till de kapade identiteternas folkbokföringsadress. Det har har inneburit att de misstänkta personerna har varit tvungna att skaffa sig kontroll över målsägandenas post.

Idrottsstjärnor drabbade

Totalt väcks nu åtal för bedrägeri eller försök till bedrägeri för 66 kapade identiteter.

17 av dessa är enligt åklagaren fotbolls- eller ishockeyspelare som spelar eller tidigare har spelat på högsta nivå i Sverige. Enligt Åklagarmyndigheten rör det sig om både svenska och utländska spelare.

Övriga identiteter är allt från personer med kriminellt förflutet till personer som har forskat eller som har haft något slags korttidsarbete i Sverige.

Det sammanlagda värdet för bedrägerierna och försöken till bedrägeri uppgår till knappt 30 miljoner kronor.

Rättegången planeras att inledas i slutet av augusti.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Var så noggrann som möjligt med att sprida dina personuppgifter på nätet.

 

 Foto: Pontus Lundahl / TT

 

 

 

 

Niklas_200

Niklas Kristoffersson/Ebba Wigerström

info@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*