6 februari, 2015

Ideella secondhand-butiker ska beskattas som kommersiella klädkedjor

Efter en dom i HFD (Högsta förvaltningsdomstolen) uppmanar nu Skatteverket ideella föreningar som bedriver secondhand-försäljning ”i större skala” att momsregistrera sig.

Dessa affärer har tidigare varit momsbefriade. Skatteverket anser nu att dessa butiker konkurrerar med kommersiell handel, varför de nu uppmanas att momsregistrera sig.

Beslutet har väckt många frågor, och många kritiker menar att det är fel att ideella butiker ska beskattas lika mycket som kommersiella butiker. Skatteverket står dock fast vid sitt beslut.

– Skatteverkets uppgift är att se till att alla betalar rätt skatt utifrån de regler som finns. Vi måste följa de lagar som gäller och de vägledande beslut som fattas i domstolar, säger Anna Eklund, momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning.

Det finns dock vissa undantag från momsplikten. Butiker som till klart övervägande del har personal som jobbar ideellt och har kortare öppettider än 24 timmar per vecka behöver inte registrera sig.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Ideella föreningar som bedriver försäljning måste nu skatta precis som en affär som bedriver kommersiell handel. Läs mer på Skatteverkets hemsida >>

 

Foto: Bertil Ericson / TT

Ebba Wigerström/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87