Ideella secondhand-butiker ska beskattas som kommersiella klädkedjor

Efter en dom i HFD (Högsta förvaltningsdomstolen) uppmanar nu Skatteverket ideella föreningar som bedriver secondhand-försäljning “i större skala” att momsregistrera sig.

Dessa affärer har tidigare varit momsbefriade. Skatteverket anser nu att dessa butiker konkurrerar med kommersiell handel, varför de nu uppmanas att momsregistrera sig.

Beslutet har väckt många frågor, och många kritiker menar att det är fel att ideella butiker ska beskattas lika mycket som kommersiella butiker. Skatteverket står dock fast vid sitt beslut.

– Skatteverkets uppgift är att se till att alla betalar rätt skatt utifrån de regler som finns. Vi måste följa de lagar som gäller och de vägledande beslut som fattas i domstolar, säger Anna Eklund, momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning.

Det finns dock vissa undantag från momsplikten. Butiker som till klart övervägande del har personal som jobbar ideellt och har kortare öppettider än 24 timmar per vecka behöver inte registrera sig.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Ideella föreningar som bedriver försäljning måste nu skatta precis som en affär som bedriver kommersiell handel. Läs mer på Skatteverkets hemsida >>

 

Foto: Bertil Ericson / TT

Ebba Wigerström/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*