En ny undersökning visar att ID-stölder blir allt vanligare och att yngre löper större risk att utsättas – samtidigt som de har sämst skydd. Det visar en undersökning från TNS Sifo.
Cirka 1,6 procent av dem som deltagit i undersökningen uppger att de har utsatts för ID-stölder. Om denna procentsats skulle stämma för befolkningen i övrigt innebär det att minst 116 000 personer har fått sin identitet kapad.
Undersökningen är riksomfattande och bygger på intervjuer med 4 202 personer mellan 16 och 74 år. Den är gjord av TNS Sifo på uppdrag av företaget MySafety.
Analysen visar också att unga mellan 16 och 29 år är mest utsatta. 14 procent av svaranden i denna åldersgrupp har antingen själva drabbats eller känner någon som fallit offer för ID-stöld.
Minst utsatta är dem som är över sextio år. Bara fem procent av dessa uppger att de eller någon i bekantskapskretsen har utsatts.
Samtidigt har äldre också sett till att skydda sig bättre mot ID-stölder. I åldersgruppen över sextio har 15 procent en försäkring som ger skydd mot ID-stölder.
Bland yngre – 16 till 29 år – uppger bara fem procent att de idag har försäkringsskydd.
De äldre är också mer försiktiga i skyddet av sin identitet, exempelvis genom att aldrig lämna ut känsliga uppgifter på sociala media eller i skyddet av känslig personlig information.
Vad innebär detta i praktiken?
- Det går att skydda dina personuppgifter kostnadsfritt, aktörer som erbjuder sådana tjänster hittar du genom att Googla. SvT Plus har även skrivit en utförlig artikel om hur du skyddar dig med kapning >>>
Foto: Joerg Koch/TT
Vanja Eriksson