Hyresvärd lyckas tvinga igenom renovering av flera lägenheter

En hyresvärd ville renovera badrummen och köken i de lägenheter som denne ägde och hyrde ut på 3 olika fastigheter. Trots starka invändningar från flera hyresgäster har hovrätten gett värden godkännande till att utföra renoveringarna.

Hyresvärden ansåg att lägenheterna var i behov av renoveringar i både badrum och kök. De 60 år gamla lägenheterna hade nämligen aldrig genomgått någon genomgripande renovering och var därför i behov av nya ledningar för vatten och avlopp.

Hyresvärden ansökte om ett godkännande för renoveringen hos hyresnämnden. Flera hyresgäster hade däremot invändningar mot renoveringsplanerna.

En hyresvärd kan få rätt att tvinga fram en renovering förutsatt att denne har ”ett beaktansvärt intresse av att åtgärderna genomförs och det inte är oskäligt mot hyresgästen att de genomförs”.  Det måste alltså göras en intresseavvägning mellan hyresvärdens och hyresgästens intressen, för att på så sätt avgöra om en renovering får ske.

Hyresgästerna menade att deras intresse av att behålla en äldre men fortfarande väl fungerande inredning, samt intresset av att boendekostnader inte blir påkallat höga, vägde tyngre än hyresvärdens intresse.

Intresseavvägningen

Hyresnämnden i Stockholm ansåg att värden hade ett berättigat intresse att genomföra renoveringen. Nämnden ansåg även att värdens intresse vägde över hyresgästernas intresse. Hyresgästerna valde då att överklaga beslutet till Svea hovrätt.

Hovrätten beaktade att vissa hyresgäster hade godkänt värdens planer på renovering och inte haft några invändningar. Därför tyckte domstolen även att hyresvärden hade ett tungt vägande intresse i att samtliga lägenheter åtgärdades i ett sammanhang och fick en enhetlig standard och utrustning. Domstolen ansåg även att detta intresse vägde tyngre än hyresgästernas intresse av att bevara inredningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om en hyresvärd vill renovera i lägenheten och hyresgästen motsätter sig detta krävs det att hyresvärden har ett starkare intresse av att renoveringen genomförs för att tvinga igenom en renovering.
  • Detta fall visar att om en hyresvärd äger flera lägenheter så kan intresset av att samtliga lägenheter har en enhetlig standard och utrustning väga tillräckligt tungt.

Foto: Terje Pedersen/TT

 

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty / Eva Clasö, Lexnova

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*