Hyresgäst som lagat mat i för stora mängder tvingas flytta

En hyresgäst måste göra sitt bästa för att inte störa grannarna i onödan för att undgå vräkning. Det kan dels handla om att inte spela hög musik under sena kvällar eller att inte slänga sopor ute i trapphuset. Det kan också röra sig om att man inte får laga mat i alltför stor omfattning, vilket en man i Spånga har gjort. Efter att Svea hovrätt prövat frågan har mannen nu bokstavligt talat stekt sin sista potatis i sin lägenhet.

En man har sedan hösten 2008 hyrt en lägenhet i Spånga. Under våren 2016 sade hyresvärden upp avtalet, men mannen vägrade att flytta och ärendet hamnade hos Hyresnämnden i Stockholm.

Där hävdade hyresvärden att mannen använt lägenheten för industriell verksamhet i form av storköksberedning av mat och att denna verksamhet skadat lägenheten och utsatt andra boende i huset för störningar bestående av “kraftigt matos”. Då mannen hyrt lägenheten för bostadsändamål menade hyresvärden att han åsidosatt vad som gäller för hyresförhållandet.

Flera anmärkningsvärda detaljer i lägenheten

Hyresvärden påpekade bland annat att mannens spis har fått bytas ut flera gånger trots att en nyare spis ska hålla i cirka tolv år och att folk har kommit och gått med matkassar i ovanlig omfattning. Dessutom har det i lägenheten funnits tolv kylskåp och frysar vilket är anmärkningsvärt då det endast bor två personer i lägenheten. Hyresvärdens förvaltare har vidare sagt att han aldrig sett så mycket fettavlagringar i en bostadslägenhet, utan endast i restaurangmiljö.

Mannen själv invände att han och hans hustru lagar mycket mat till sig själva och till vänner, men framför allt till en församling som tillhör en närliggande kyrka. Han sade också emot hyresvärdens påstående om antalet kylskåp och frysar, och hävdade att det finns sex stycken i lägenheten varav två tillhör kyrkan.

Inte bevarat sundhet och ordning

Hyresnämnden konstaterade först och främst att en hyresgäst ska se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra boendemiljön. Dessutom ska en hyresgäst bevara ”sundhet, ordning och gott skick” inom fastigheten. Om en hyresgäst inte lever upp till dessa skyldigheter kan hyresvärden säga upp hyresavtalet.

Nämnden konstaterade därefter att mannen själv erkänt att hans hustrus dotter fått komma och hämta mat ett par gånger i veckan då hon varit gravid och att de lagat mat till vänner och ensamma studenter. Flera vittnen bekräftade också hyresvärdens påståenden och nämnden ansåg därför att det förelåg tillräckliga skäl för att säga upp hyresavtalet.

Mannen överklagade avgörandet till Svea hovrätt som inte gör någon annan bedömning än hyresnämnden. Eftersom hovrättens beslut i hyresmål inte kan överklagas är beslutet slutligt och mannen tvingas att flytta från lägenheten.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • När en hyresvärd säger upp ett hyresavtal som avser en bostad är huvudregeln att avtalet ska förlängas enligt det s.k. besittningsskyddet. Vissa omständigheter kan emellertid göra att hyresrätten är förverkad, eller annorlunda uttryckt att besittningsskyddet bryts. Att inte följa reglerna om sundhet, ordning och gott skick gentemot grannarna är en sådan sak. Andra saker som kan förverka hyresrätten är om hyresgästen dröjer mer än en vecka med att betala hyran eller bedriver brottslig verksamhet i lägenheten.

 

Foto: Leif R Jansson / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Felix Sjöberg

felix.sjoberg@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*