Hyresgäst orsakade störningar av sjukdom – tvingas flytta

På grund av sjukdom hade en hyresgäst orsakat störningar för grannar, både genom ljud och att vanvårda sin lägenhet. Hyresvärden sa upp hyresavtalet och ville att hyresgästen skulle flytta från lägenheten. Hyresnämnden gör bedömningen att hyresgästen förverkat sin hyresrätt och måste flytta.

En hyresvärd sa upp ett hyreskontrakt i Stockholm för upphörande. Med det menas att ingen förlängning av hyreskontraktet sker, utan hyresgästen ska flytta från lägenheten. Personen som bodde i lägenheten var en man som hyresvärden ansåg hade förverkat sin hyresrätt. Ett förverkande betyder att hyresgästen inte längre har rätt att bo kvar i hyresrätten. Det beror på att hyresgästen har åsidosatt sina skyldigheter enligt lag på något sätt. Enligt hyresvärden hade hyresgästen orsakat störningar för sina grannar och åsidosatt sina skyldigheter att bevara sundhet, ordning och gott skick i lägenheten. Bland annat ska mannen har orsakat störande ljud och fyllt lägenheten med skräp.

Tvisten överlämnades till Hyres- och arrendenämnden i Stockholm. Hyresgästen förnekade inte att han ibland hade stört sina grannar. Orsaken till hans beteende är sin sjukdom och han medicinerade med anledning av sin diagnos. Hans medicinering hade dock fungerat bra och han hade därmed inte stört sina grannar på ett tag. Hyresgästen hade även boendestöd som hjälpte honom att sköta lägenheten. Trots detta ansåg hyresvärden att mannen fortfarande vanvårdade sin lägenhet. Hyresnämnden ansåg att hyresgästen hade förverkat hyresrätten och måste därmed flytta från lägenheten. Att störningarna hade upphört och att hyresgästen hade en sjukdomsbild påverkade inte bedömning enligt hyresnämnden. Mannen fick dock uppskov med avflyttningen, alltså några månader extra innan han var tvungen att flytta, som hyresvärden gett honom.

Hyresgästen överklagade till hovrätten som gjorde samma bedömning som hyresnämnden och avslog därför mannens överklagande. Hyresgästen är därför tvungen att flytta från lägenheten.

____________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Tomas Oneborg / SvD

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*