11 juni, 2014

Stinkande kattlåda - ägaren vräks

En otömd kattlåda spred en hemsk lukt i fastigheten och hyresgästen hade sprungit omkring i bara kalsongerna i trapphuset. Mannen tvingas nu att flytta, enligt ett beslut från hyresnämnden och hovrätten.

En 74-årig man hyrde sedan 1990 en lägenhet i Stockholm. Hyresvärden begärde att hyresavtalet skulle upphöra och att mannen skulle åläggas att flytta. Orsaken var att mannen sedan lång tid tillbaka allvarligt hade brustit i sina förpliktelser att ta hand om lägenheten. Han hade dessutom uppträtt olämpligt i fastigheten.

Enligt hyresvärden hade det förekommit dålig lukt från mannens lägenhet som även hade spridit sig ut i trapphuset och till övriga allmänna utrymmen som källare och tvättstuga.

Värden hävdade att de boende i huset som hade sina balkonger i närheten av mannens lägenhet inte kunde vistas där på grund av den besvärande lukten. Enligt hyresvärden hade mannen också – endast iklädd kalsonger – gått runt i trapphuset och tiggt cigaretter och kastat en blomkruka på fastighetsskötaren.

Vid hyresvärdens tillträde till lägenheten i samband med ett stambyte hade det upptäckts att lägenheten var allvarligt vanskött och att det var omfattande brister i de sanitära förhållandena. Bland annat förekom kattavföring i hela lägenheten och kattlådan var full med mask och flugor.

Mannen motsatte sig värdens yrkanden och hävdade att han på grund av nedsatt rörlighet hade svårt att tömma kattlådan.

Hyresnämnden instämde i värdens uppfattning om att mannen hade åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet skäligen inte skulle förlängas och gick därmed på värdens linje.

Innan målet hann nå hovrätten träffade parterna en förlikning som innebär att mannen får uppskov med att flytta fram till den sista augusti år 2014. Hovrätten stadfäster nu förlikningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det finns ett starkt besittningsskydd för hyresgäster, då den egna bostaden historiskt alltid har ansetts väldigt viktig för individen. Det betyder dock inte att man får bete sig hur som helst utan konsekvenser. Mannen i fallet riskerar även skadeståndsskyldighet om han har orsakat värdeminskning av lägenheten.

 

Foto: TT

Eva Clasö/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se