Hund bet joggare – ägare döms för vållande till kroppsskada

En joggare blev biten av en okopplad hund när hon sprang i ett skogsområde. Både Nacka tingsrätt och Svea hovrätt har bedömt att hundens ägare agerat oaktsamt genom att inte ha koppel på hunden och dömer honom därför för brottet vållande till kroppsskada.

En kvinna var i februari 2017 ute och joggade i ett skogsområde i Nacka kommun. I samma område var en man ute och gick med sina två hundar av rasen Weimaraner. När hundarna fick syn på joggaren sprang de mot henne och den ena hunden bet henne i låret flera gånger.

Hundägaren åtalades i Nacka tingsrätt för vållande till kroppsskada då åklagaren menade att han agerat oaktsamt genom att inte använda koppel på hundarna. Joggaren krävde också cirka 30 000 kronor i skadestånd.

Tingsrätten framhåller att utgångspunkten för vad som utgör oaktsamt agerande av en hundägare framgår av de lokala ordningsföreskrifterna. I Nacka kommun föreskrivs det att hundar ska vara kopplade. Tingsrätten konstaterade därefter att mannen varken använt koppel eller haft ”motsvarande kontroll” över hundarna när de var okopplade. Mannen ansågs därför agerat oaktsamt och dömdes att betala dagsböter till ett sammanlagt värde av drygt 7 000 kronor. Han dömdes även att betala 9 000 kronor i skadestånd till joggaren.

Mannen överklagade domen till hovrätten, som dock fastställer tingsrättens dom utan närmare motivering.

Foto: John Hart/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*