Höjde hyran utan att avisera innan

En hyresvärd som inte tagit initiativ till förhandling med hyresgästerna måste nu återbetala hyror till 30 hyresgäster. Detta framgår av en ny dom från Svea hovrätt.

Drygt 30 hyresgäster yrkade återbetalning av betalda hyror med mellan 1 500 och 16 000 kronor var. Som grund för detta åberopades att hyresvärden utan förhandling enligt gällande förhandlingsordning hade tagit ut högre hyra än den gällande. Hyresvärden hade alltså höjt hyran utan förhandling.

Hyresvärden menade att en förhandling förts om hyrorna för fastigheten den 11 september 2012. Förhandlingarna nådde ingen lösning. Efter det hade värden utan hinder av förhandlingsordningen haft rätt att komma överens med sina hyresgäster om hyrorna.

Hyresnämnden i Jönköping, som var första instans, anförde att eftersom värden i detta fall inte tagit initiativ till förhandling om höjning av hyran blev hyresvärden återbetalningsskyldig. Hyresgästernas yrkanden bifölls därför.

Målet hamnade i Svea hovrätt. Hovrätten fastslår att hyresvärden och Hyresgästföreningen den 11 september 2012 förhandlade angående hyrorna för lägenheterna. Hyresgästföreningen hade med stöd av 5 § hyresförhandlingslagen påkallat förhandlingen i syfte att uppnå en sänkning av hyrorna.

Vid förhandlingen den 11 september 2012 hävdade hyresvärden att hyrorna skulle förbli oförändrade och parterna insåg att det inte var möjligt att träffa en överenskommelse.

Vid förhandlingen diskuterades alltså inte frågan om höjning av hyrorna.

Hovrätten konstaterar att värden således varken vid förhandlingen den 11 september 2012 eller vid något annat tillfälle tagit eget initiativ till förhandling angående frågan om höjning av hyrorna. Hyresvärden har därmed inte uppfyllt sin primära förhandlingsskyldighet enligt 5 § hyresförhandlingslagen.

Trots att ingen förhandling skett slöt värden nya avtal med hyresgästerna. Men ett avtal som inte föregåtts av förhandling  är ogiltigt enligt 23 § hyresförhandlingslagen och värden är skyldig att betala tillbaka det som uppburits för mycket jämte ränta.


Vad innebär detta i praktiken?
  • Hyresgästen har alltid rätt att förhandla om sin hyra. Om hyresvästen inte kallat till förhandling är en höjning av hyran ogiltig.

 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Foto: TT

Nils.

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*