Hävdade att hyresgäst var hundvakt

En man som hyrt ut sin lägenhet i andra hand tvingas nu flytta, trots att han hävdat att lägenheten bara bebotts av hans hundvakt under tiden han arbetat i Norge.

En hyresvärd ville att en man som hyrde värdens lägenhet i Småland skulle åläggas att flytta, eftersom mannen enligt värden hade hyrt ut lägenheten utan tillåtelse.

Den person som antogs ha hyrt lägenheten i andra hand hade dessutom stört de kringboende grannarna och polis hade fått tillkallas vid ett flertal tillfällen, enligt värden.

Hyresgästen själv förnekade dock att han skulle ha hyrt ut lägenheten. Han hade dock varit borta från lägenheten i perioder då han pendlade mellan bostaden och sitt arbete på en oljeplattform i Norge. Han hävdade även att anledningen till att andra personer ibland bott i lägenheten var att de hade vaktat hans hund.

Mannen var också folkbokförd hos sin mamma som bodde utanför Stockholm. Anledningen till detta var enligt honom själv för att underlätta posthanteringen under pendlandet till Norge.

Sammanfattningsvis ansåg hyresnämnden att det var klarlagt att lägenheten varit kontinuerligt bebodd av en annan person än mannen själv. Han hade därmed åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet inte borde förlängas, ansåg nämnden. Hyresvärdens yrkande om att avtalet skulle upphöra bifölls därför.

Beslutet överklagades till hovrätten, som dock ger mannen tre månaders uppskov med att flytta.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att låta någon annan självständigt bruka ens lägenhet utan att ha hyresvärdens tillstånd är inte tillåtet, och kan innebära att hyresavtalet förverkas. Det är emellertid inte olagligt, vilket också är anledningen till att många illegala andrahandsupplåtelser ändå förekommer. Hyresnämnden hade även beviljat tillstånd för andrahandsuthyrning om mannen bara hade ansökt, eftersom mannen arbetade på annan ort.

 

Foto: TT

Emma Martinsson/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*