Hantverkare får betala för dålig badrumsrenovering

Hovrätten river upp underinstansens dom och ålägger nu en 48-årig hantverkare som utfört en dålig badrumsrenovering hos en kvinna i Småland att betala 2 4000 kronor till henne.

En hantverkare hade utfört renoveringsarbeten i en idag 64-årig kvinnas badrum. Arbetet bestod bland annat av installation av en värmepump. Innan den tvååriga garantitiden gått ut hann dock värmepumpen, på grund av att den inte hade försetts med en volymtank, gå sönder.

Kvinnan reklamerade felet. Det visade sig då att importören av värmepumpen hade försatts i konkurs.

Hantverkaren erbjöd prisavdrag, men detta accepterades inte av kvinnan. Hon lät istället anlita en annan hantverkare som monterade ner den felaktiga värmepumpen och installerade en ny av samma typ, men av annat fabrikat. Däremellan hade dock den ursprungliga hantverkaren hunnit utföra fler arbeten i badrummet. Efter att inte ha fått betalt för det arbetet, stämde han kvinnan.

Tingsrätten menade att det förelåg ett köprättsligt fel i värmepumpen men ansåg inte att kvinnan hade lagt fram någon anledning till varför hon varit tvungen att installera en dyrare ersättningsvärmepump. Med anledning av detta fann tingsrätten inte det visat att hon var berättigad till en större ersättning för själva felet än den som hon hade fått från sitt försäkringsbolag. Domstolen beviljade henne dock skadestånd om närmare 20 000 kronor, bland annat för ökad elförbrukning, som skulle dras av mot hantverkarens faktura om totalt drygt 36 000 kronor.

Hovrätten gör nu en annan bedömning och befriar kvinnan helt från betalningsskyldighet. Domstolen anser inte att det kan läggas henne till last att hon köpt en värmepump av annat fabrikat när tillverkaren av den gamla pumpen gått i konkurs och ålägger nu i stället hantverkaren att ersätta henne med 2 400 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Kvinnans betalningsskyldighet för de senare jobben kvarstår fortfarande och hon riskerar även att behöva betala ränta för den tid hon hållt inne den övriga delen av betalningen.

 

Foto: TT

Emma Martinsson/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*