Halv miljon i kontanter utmäts hos skuldsatt

Vid en utmätning hos en man i Göteborg beslagtogs nära en halv miljon kronor i kontanter. Ett bolag där mannens syster arbetade överklagade utmätningen och hävdade att pengarna var bolagets, men såväl tingsrätt som hovrätt har nu slagit fast att bolaget inte lyckats bevisa det, och utmätningen ska alltså stå fast.

I juni 2016 skulle Ekobrottsmyndigheten genomföra en utmätning hos en man i Göteborg som dragit på sig stora skulder. Vid tillfället var han berusad och öppnade först inte dörren och personerna från Ekobrottsmyndigheten fick ropa genom brevinkastet att mannen skulle öppna. Inne i lägenheten fann de drygt 470 000 kronor i kontanter utspridda på olika ställen, på flera ställen i buntar om 50 000 kr. Enligt mannen var anledningen till att pengarna låg utspridda att han trott att det var rånare som var på väg in i lägenheten och att de skulle leta i kassaskåp och liknande om de kom in. Genom att sprida ut pengarna ville han försvåra för rånarna att hitta dem.

Enligt reglerna för utmätning ska egendom som finns hemma hos en gäldenär, det vill säga den som har skulder, anses tillhöra henne om det inte framgår att egendomen tillhör någon annan. Det räcker inte med att det är tveksamt vem som är ägare, utan det måste stå klart att egendomen är någon annans för att en utmätning inte ska få ske.  Ekobrottsmyndigheten beslagtog därför pengarna och Kronofogden beslutade senare att utmäta kontanterna.

Mannen hävdade vid Ekobrottsmyndighetens besök att pengarna tillhörde ett bolag där hans syster arbetade, men det ansågs inte tillräckligt övertygande och pengarna beslagtogs. Bolaget överklagade utmätningsbeslutet till Göteborgs tingsrätt eftersom de menade att pengarna tillhör bolaget, och alltså inte ska gå åt till att betala mannens skulder.

Inte styrkt att pengarna kommit från snusförsäljning

Som stöd för sitt påstående visade bolaget upp en faktura där det framgick att det mottagit en kontantbetalning om 350 000 kronor dagen före utmätningen hos mannen. Bolaget hävdade att mannen fått i uppdrag att förvara bolagets kontantkassa om drygt 420 000 kronor. Tingsrätten blev inte övertygade av förklaringen och avslog därför bolagets överklagande.

Bolaget överklagade därefter saken till Hovrätten för Västra Sverige, och påstod att mannen sålt ett större parti snus för bolagets räkning och att 350 000 kr av kontanterna härrörde därifrån. Bolaget har dock inte kunnat lämna några andra uppgifter om försäljningen eller visa upp något underlag för att den ägt rum. Hovrätten går därför på tingsrättens linje och meddelar att utmätningen ska kvarstå.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • När det sker utmätning hos en person så förutsätts det att all egendom som finns i hennes besittning är hennes egen. Anledningen är att det annars vore alltför enkelt att hävda att någon annan äger stora delar av den egendom som skulle gå att utmäta, och det skulle bli väldigt svårt att driva in skulder. Den som äger egendom som finns hos gäldenären måste lyckas bevisa att man är rätt ägare.

 

Foto: Jessica Gow / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Felix Sjöberg

felix.sjoberg@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*