25 december, 2014

Hade rätt inte rätt att avskeda aggressiv anställd

Arbetsdomstolen konstaterar att ett bussbolag hade saklig grund att säga upp – men inte att avskeda – en aggressiv busschaufför. Då mannen hade avskedats tvingas bolaget nu betala 50 000 kronor.

Ett bussbolag avskedade en förare i augusti år 2013. Fackförbundet Kommunal begärde att Arbetsdomstolen skulle ogiltigförklara avskedandet och betala 150 000 kronor i allmänt skadestånd.

Enligt arbetsgivarparterna har busschauffören i juli 2013 kört in i en rondell där vägarbete pågick utan att följa de så kallade flaggvakternas instruktioner. I samband med detta skadade han bussens underrede genom att köra över en refug och skrek könsord åt en flaggvakt.

AD konstaterar nu att föraren visserligen kontaktat trafikledningen men underlåtit att berätta att bussen råkat ut för en olycka. När det gäller beteendet mot flaggvakten konstaterar AD att detta är helt oacceptabelt, även om det i viss mån är förståeligt att mannen inte kunde besinna sig.

Föraren förtjänar enligt AD allvarlig kritik, men fråga är inte om ett sådant avsiktligt eller grovt vårdslöst beteende som utgör grund för avskedande.

Föraren har även, enligt arbetsgivarparterna, lurat till sig för mycket i lön för januari år 2013 genom att inte berätta att Försäkringskassan betalat ut sjukpenning under samma period. AD anser att mannen borde ha fattat misstankar om att han fått för mycket betalt, men att det inte är visat att han medvetet uppburit för mycket.

Däremot anser AD att mannen genom att, vid fyra tillfällen, ha uppträtt aggressivt och omdömeslöst mot arbetsledning och personer som satts att leda trafiken har visat sig klart olämplig för sitt arbete.

Eftersom det inte skäligen kunnat krävas av bussbolaget att omplacera honom har det därmed förelegat saklig grund för uppsägning. Kommunals yrkande om ogiltigförklaring avslås därför. Bussbolaget åläggs dock att betala dels 50 000 kronor för det felaktiga avskedandet, dels knappt 4 500 kronor i semesterersättning, till mannen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Allt om Juridik erbjuder kostnadsfria mallar inom arbetsrätt, missa inte >>> 

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se