Gränsen för direktupphandling enligt LOU fördubblas

Riksdagen har antagit regeringens förslag om höjda belopp för direktupphandlingar. Det innebär att gränsen för direktupphandlingar enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU, nära nog fördubblas.

Offentlig upphandling är när staten köper varor eller tjänster över ett visst värde. Då ska alla aktörer som vill ha rätt att lämna anbud och konkurrera om att få avtalet.

Nu höjs gränsen för offentlig upphandling från cirka 271 000 kronor till cirka 505 000 kronor, nästan det dubbla, för direktupphandling enligt LOU. Samtidigt höjs gränsen till cirka 939 000 kronor för direktupphandling enligt LUF och LUFS.

Myndigheter ska anteckna skälen till att de gör direktupphandling och annat av betydelse om upphandlingens värde överstiger 100 000 kronor.

Det införs också krav på att myndigheterna ska ha riktlinjer för direktupphandlingar.

De nya reglerna börjar gälla den 1 juli i år.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Riksdagens beslut och de nya reglerna innebär sannolikt att färre offentliga upphandlingar kommer att ske, i och med att köp för under 505 000 kronor inte behöver föregås av offentlig upphandling.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*