Granne hämtade tidningen med åkgräsklippare – döms för ofredande

Värmlands tingsrätt har dömt en 65-årig man för ofredande. Anledningen? 65-åringen har vid upprepade tillfällen väckt sina grannar när han tidigt på morgonen tagit åkgräsklipparen till brevlådan för att hämta tidningen.

Brottet ofredande tillhör de så kallade fridsbrotten. Dessa brott inkräktar på människans rätt att vara i fred och känna sig trygg. Brottet ofredande kan bestå av många olika saker som till exempel att utsätta någon för upprepade telefonsamtal, knuffar, eller hög musik som stör grannarna.

Konflikten i det aktuella fallet uppstod mellan 65-åringen och hans grannar i ett samhälle utanför Karlstad. Enligt en kvinna som är mannens närmaste granne har 65-åringen flera gånger kallat henne för fula ord och i övrigt gjort allt för att störa henne och hennes man och övriga grannar. Kvinnan har också uppgett att när hon och hennes man har gäster ute på altanen så har 65-åringen med flit kört åkgräsklipparen så nära tomtgränsen som möjligt. Detta har då lett till att gräs och smågrus har flugit upp på deras uteplats.

Övriga grannar har inte velat bli indragna i konflikten, men två grannar har berättat att det har hänt att de blivit väckta av åkgräsklipparen och berättat att 65-åringen använder den väldigt ofta.

65-åringen själv har berättat att han använder gräsklipparen en hel del för att hämta tidningen men att det beror på att han har ont i benet, en åkomma som han även behandlas för med tabletter. Avståndet till mannens brevlåda är 50-60 meter.

Tingsrätten: Inte försvarbart att hämta tidningen med gräsklipparen

Tingsrätten bedömde enbart anklagelserna angående åkgräsklipparen eftersom de övriga klagomålen, som gällde bland annat hög musik, inte omfattades av den tidsperiod som åtalet avsåg utan låg längre tillbaka i tiden.

Tingsrätten konstaterar att vittnena har bekräftat att 65-åringen kört sin åkgräsklippare till brevlådan tidigt på morgonen och att de då har vaknat av oljudet. Tingsrätten anser inte att 65-åringens onda ben eller avståndet till brevlådan kan motivera ett sådant beteende, särskilt eftersom åkgräsklipparen för ett sådant oväsen att den väcker folk som sover.

Tingsrätten bedömer att 65-åringen har betett sig så hänsynslöst mot kvinnan samt övriga grannar att han ska dömas till ansvar för ofredande varje dag i åtminstone en månads tid. Kvinnan har däremot enligt tingsrätten inte lyckats visa att hon lidit psykiskt av beteendet och därför ogillas hennes skadeståndstalan.

Straffet för 65-åringen blev villkorlig dom utan böter.

Vad innebär detta i praktiken? 

  • Enligt lagen så döms den som utsätter annan för oljud eller annat hänsynslöst beteende för ofredande. Det är ett brett begrepp som kan omfatta många olika handlingar. För att dömas för brottet ofredande krävs någon form av avsikt, om en granne spelar hög musik men inte är medveten om att det stör någon kan det inte röra sig om ofredande. Man kan alltså inte råka ofreda någon. Det är först om man fortsätter spela musiken efter en varning eller ett klagomål som ofredandet tar vid i ett sådant fall. Det krävs därmed även att någon faktiskt har känt sig störd eller ofredad för att brottet ofredande ska anses ha begåtts.

 

Foto: Leif R Jansson/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Karin stor

Karin Arleskär 

karin.arleskar@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*