Förvaltningsrätten i Karlstad stoppar tills vidare vargjakten i Värmland och Örebro län eftersom jakten kan strida mot EU-rätten.
I maj 2014 ändrade regeringen jaktförordningen, så att beslut fattade av landets länsstyrelser kring licensjakt på våra rovdjur – däribland varg – inte längre skulle kunna överklagas till domstol. Sista instans skulle istället vara Naturvårdsverket. Detta för att förhindra ideliga överklaganden, som stoppat vargjakten flera gånger.
Naturvårdsverket gav tidigare i veckan grönt ljus till jakt på 24 vargar i Värmland och 12 i Örebro län. Trots att beslutet enligt jaktförordningen inte kan överklagas valde föreningen Nordulv att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad, med argumentet att vargjakten inte var förenlig med EU-rätten.
Förvaltningsrätten skriver att det är ”tveksamt om jaktförordningens överklagandeförbud är förenligt med EU-rätten”. Därför valde domstolen att pröva frågan trots att Naturvårdsverket enligt jaktförordningen är sista instans.
Förvaltningsrätten beslutar att tills vidare stoppa jakten, som skulle börjat den 9 januari.
Både svenska regler och EU-rätten medger att varg kan få jagas. En sådan jakt kräver dock starka, godtagbara skäl och måste motiveras grundligt. Förvaltningsrätten bedömer att det är oklart om licensjakt på varg kan tillåtas och att jakten därför måste blåsas av i väntan på att en sådan prövning genomförs.
Domstolen betonar att konsekvenserna av att jakten skulle genomföras (dvs. att vargar skjuts) är oåterkalleliga om det senare skulle visa sig att beslutet om jakt var felaktigt.
Förvaltningsrätten kommer nu pröva frågan ordentligt och eventuellt begära ett förhandsavgörande från EU-domstolen, för att få frågan utredd på EU-nivå.
Vad innebär detta i praktiken?
- Förvaltningsrätten fattade ett interimistiskt beslut, det vill säga ett beslut som gäller tills domstolen hunnit utreda frågan grundligt och kan fatta ett slutligt beslut.
- Domstolens beslut ska inte ses som ett ställningstagande i den rådande vargdebatten.
Foto: TT
Nils Ivars