Förundersökning kring dataintrång i patientjournaler läggs ned

Det misstänks att utomstående har kunnat komma åt känslig information i miljoner patientjournaler genom en säkerhetsbrist i Stockholms läns landstings nätverk. Ändå läggs förundersökningen om misstänkt dataintrång ner.

I oktober år 2012 genomfördes nätverksarbete i Stockholms läns landstings nätverk, bland annat i syfte att förbättra trafikutbytet mellan olika sjukhus. I samband med detta ska en säkerhetsbrist ha uppstått, som upptäcktes och åtgärdades först i slutet av juni år 2013.

Det innebar att miljontals journaler i patient-systemet Take Care var oskyddade under åtta månader, enligt Dagens Nyheter.

Stockholms läns landsting förnekade dessa uppgifter. Landstinget har själva analyserat händelsen och anser inte att journalerna har exponerats på internet.

Åklagaren har nu beslutat att lägga ner förundersökningen, då det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal (åtal som inte kan väckas av enskilda personer) har begåtts.

– Med hänvisning till att den genomförda analysen är sekretessbelagd vill jag inte närmare gå in på exakt vad det är i materialet som föranleder mitt beslut. Jag bedömer att jag har tillgång till ett bra beslutsunderlag, säger nu kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att förundersökningen läggs ner nu innebär inte att ett brott inte har begåtts, eller att åtal inte kan komma att väckas i framtiden.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*