Vi lanserar:

  • Juridiska avtal- & dokumentmallar
  • E-signering
  • Juridisk hjälp & rådgivning
  • Digital avtal- & dokumenthantering

Först skriftlig varning, sedan järnrör

Den anställde och produktionschefen på företaget hade i många år haft en konflikt. Den anställde hade både varnats och tillfälligt omplacerats. En morgon möttes han dock av sin rasande chef som misshandlade honom svårt med ett järnrör. Chefen döms nu till ett och ett halvt års fängelse.

Den 55-årige produktionschefen åtalades vid Attunda tingsrätt sedan han skulle ha misshandlat en anställd med ett järnrör. Misshandeln resulterade i blodvite, ömhet, svullnad och ett brott på höger överarm.

Tingsrätten dömer nu 55-åringen till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel och drygt 48 000 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen.

Produktionschefen och mannen har ofta varit oense om vilket arbete som ska utföras på företaget och hur detta ska fördelas – någonting som har lett till verbala konflikter mellan dem. Den anställde har tidigare fått en skriftlig varning av sin arbetsgivare med anledning av detta.

En tisdag i början av september år 2014 uppstod ett verbalt bråk mellan chefen och den anställde och det beslutades att mannen skulle arbeta i en så kallad avskild avdelning i slutet av samma vecka.

På fredagen hade produktionschefen stämplat in när mannen kom till jobbet strax före sju på morgonen. En halvtimme senare kom polis och ambulans till platsen. Den anställde kördes till sjukhus och produktionschefen greps och anhölls.

Inget av vittnena har kunnat ge produktionschefen något alibi och inget tyder heller på att mannen skulle ha blivit misshandlad av en annan anställd eller av en okänd gärningsman. Vid en samlad bedömning finner tingsrätten därför att mannens berättelse ska läggas till grund för bedömningen. Det är därmed styrkt att produktionschefen har gjort sig skyldig till det påstådda våldet mot mannen och därigenom orsakat de skador som anges i åtalet.

Vid en samlad bedömning kommer tingsrätten fram till att produktionschefen har visat sådan särskild hänsynslöshet och råhet att brottet är att anse som grovt.

Den anställde tillerkänns 25 000 kronor i kränkningsersättning samt drygt 4 000 kronor som ersättning för sveda och värk. Dessutom får han knappt 12 000 kronor för inkomstbortfall och drygt 4 400 kronor för vård- och medicinkostnader.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Produktionschefen kommer även med största sannolikhet att förlora sitt jobb, men det faller utanför tvisten mellan produktionschefen och den anställde.

 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Johanna Haddäng/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Medlemskap: Nystartat företag

Registrera dig och få tillgång till
Avtalsportalen, kurser och mycket mer"
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*