Försökte tvinga 13-åring att gifta sig – föräldrar döms för äktenskapstvång

Föräldrar som försökte tvinga sin då 13-åriga dotter att ingå äktenskap med en 24-årig man döms för försök till äktenskapstvång. Den tilltänkta maken stod även han åtalad för äktenskapstvång, men frias dock eftersom det inte står klart att han visste att flickan inte ville gifta sig med honom.

I december 2015 upprättades ett ”äktenskapskontrakt” avseende en då 13-årig flicka och en 24-årig man i Mellerud. En shejk hade kallats till platsen för att upprätta kontraktet, vilket sedan undertecknades av 24-åringen och flickans pappa. I kontraktet stod bland annat att parterna accepterade att ingå äktenskap med varandra och en form av brudpenning bestämdes. 

Polis och åklagare kopplades in efter att flickan rymt hemifrån och tillkallat polis. Flickans föräldrar åtalades senare för försök till äktenskapstvång och 24-åringen för äktenskapstvång. Alla tre nekade dock till brott och invände att kontraktet inte skulle uppfattas som ett äktenskapskontrakt.

Föräldrarna döms – men mannen frias
Vid bedömningen av om flickans föräldrar har gjort sig skyldiga till brott konstaterar Värmlands tingsrätt att en förutsättning för ansvar är att flickans bristande vilja att ingå äktenskap måste varit tydlig, samt att föräldrarna utnyttjat hennes utsatta situation. Tingsrätten menar att flickans bristande vilja måste ha varit tydlig för föräldrarna. Domstolen anser också att flickan befunnit sig i en utsatt situation eftersom hon endast var 13 år vid tillfället och utsatts för starka påtryckningar av personer i sin närhet. Mot bakgrund av detta döms föräldrarna för försök till äktenskapstvång.

I frågan om huruvida 24-åringen ska dömas till ansvar för äktenskapstvång konstaterar tingsrätten att det inte är säkert att han visste vilka påtryckningar flickan utsatts för av sin familj. Det faktum att han “backat ur” så fort han fått veta att flickan rymt hemifrån talar enligt rätten för att han inte var medveten om att flickan inte ville ingå äktenskap.

Praxis på området saknas
Flickans föräldrar döms båda två till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång. Angående valet av påföljd konstaterar tingsrätten att det inte finns praxis på området och att det därför är svårt att uttala sig om hur högst straffvärde gärningarna har. Eftersom föräldrarna inte gjort sig skyldiga till brott tidigare, och det enligt domstolen saknas anledning att anta att de kommer återfalla i brott döms de till villkorlig dom.

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Foto: Janerik Henriksson / TT

Fanny Karlsson

fanny.karlsson@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*